Meloensoep - I

voor 5 tot 6 personen

  • 1 grote galiameloen of een watermeloen
  • 1½ l koude kippenbouillon
    (van een blokje of zelf getrokken en gezeefd)
  • 1 eetl. citroensap
  • een flinke scheut tabasco
  • eventueel 250 g grote garnalen, gegrild

Volgens de dieetmevrouw ontstaat overgewicht door gifstoffen die in het lichaam worden opgeslagen. Maar wordt in een gemiddelde appelboomgaard niet gewerkt met een flinke hoeveelheid bestrijdingsmiddelen? Dus hoezo ontgiften? Maar eerlijk is eerlijk: ik wil ook wel een wonderpil slikken en verlost zijn van hongerklop, drankzucht, chipszucht en zoetzucht.

Dus kocht ik een fraaie gele meloen (watermeloen is ook geschikt) om een lichte koude zomersoep van te maken. Ik zette het mes in de meloen, verwijderde de pitjes en sneed met het meloenstekertje een heleboel balletjes uit het vruchtvlees.
De rest van het vruchtvlees (behalve de harde stukken aan de rand) heb ik weggesneden, gepureerd en vermengd met de koude bouillon.
Vervolgens heb ik citroensap en een flinke scheut tabasco toegevoegd.
De balletjes heb ik in de soep gedaan en vervolgens het geheel drie uur in de ijskast gezet.
Dien op in mooie kommen en serveer er grote gegrilde garnalen bij.

Marie-Louise Schipper
Bron via NL.Culinair: De Volkskeuken - De Volkskrant


Meloensoep - II

voor 2 personen

  • ½ kleine meloen
  • 2 dl bouillon
  • 1 eetl. pesto
  • azijn
  • peper, zout
  • 2 plakjes rauwe ham

Snijd het vruchtvlees uit de schil.
Pureer het vruchtvlees in de keukenmachine of met een blender en voeg de bouillon en de pesto toe.
Laat het mengsel goed koud worden en maak het op smaak met ca. 1 theelepel azijn, peper en zout.
Snijd de ham in reepjes.
Verdeel de koude soep over 2 kommen en roer er de ham door.

Menusuggestie
Lekker met als hoofdgerecht runderrolletjes met pesto, snijbonen en krielaardappeltjes.

Bron: Voedingscentrum

Terug