Maaltijdsoep met cèpes, kool en bonen

  • 300 g gedroogde witte bonen of 3 potten van 40 cl
  • 20 g gedroogd eekhoornjesbrood (cèpes)
  • 1 ui, grof gesneden
  • olijfolie
  • 100 g Zeeuws spek, in blokjes
  • ½ groene kool, grof gesneden
  • blaadjes van 3 takken rozemarijn, fijngesneden
  • blaadjes van 2 takken salie, fijngesneden
  • 4 tenen knoflook, fijngehakt

Week de cèpes een kwartier in warm water.
Fruit de ui glazig in wat olie.
Voeg de uitgeknepen cèpes en het spek toe, bak 3 minuten.
Doe de kool erbij en bak nog 5 minuten.
Voeg de bonen en flink wat kookvocht toe, bij potbonen nog een halve liter water of meer.
Laat zachtjes 10 minuten koken.
Bak apart de rozemarijn en salie met de knoflook in olijfolie tot de knoflook kleurt.
Roer voor het severen door de soep.

Opmerking

De ware bonenman/vrouw weekt droge bonen een nacht in heel veel water, brengt ze daarna aan de kook (geen zout erbij!), schuimt af en kookt ze heel zachtjes gaar in ongeveer 1,5 uur. De rest neemt potten.

Bron: Onno Kleyn

Terug