Linzensoep – I

  • 600 g gesneden erwtensoep- of mosselgroente
  • 4 fijngesneden tenen knoflook
    (of naar smaak meer of minder)
  • 400 g (Du Puy) linzen
  • 300 g kalfsvlees in blokjes van ± 4 cm
  • 300 g in reepjes gesneden pancetta
  • 1 fijngesneden (gedroogd) chilipepertje
  • 6 tuinkruiden bouillontabletten
  • 2½ - 3 l water
  • een klont boter

Behandel de linzen volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking en doe ze met het water in een pan.
Voeg de overige ingrediënten, behalve de boter toe, breng het geheel aan de kook en laat 45 à 60 zachtjes koken.
Schep de soep goed om en breng haar zo nodig met zout & peper op smaak.
Roer de boter erdoor en serveer direct met grof bruinbrood en boter.

Receptuur: Tonny Leeflang - Wondergem ©


Linzensoep – II

Maar nu mijn recept, zoals het in (mijn deel) van Spanje wordt bereid.
De hoeveelheden zijn + of - omdat ik dat thuis doe en niet in het restaurant

  • ½ kg linzen
  • 1½ l water
  • 1 prei
  • 1 varkensoor
  • 1 chorizo
  • 2 eetl. olie
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 theel. paprikapoeder

De linzen een dag van tevoren in water wekken.
In ruim KOUD water, 1½ l ? denk ik.
De linzen koken met:

  • de witte kant van een prei
  • persoonlijk 2 maar de familie zegt 1 varkensoor
    (15 dagen in zout en minimaal 2 maanden drogen)
  • 1 chorizo casero

Als alles gaar is, opletten dat het niet aanbrandt.
In een aparte koekenpan olie opwarmen en 2 teentjes knoflook licht bruin bakken.
Theelepeltje paprikapoeder erbij, het vuur onmiddellijk omlaag en al roerend met een houtspatel bij de linzen gieten.
Nogmaals persoonlijk: laten afkoelen en weer opwarmen vind ik het lekkerste.

Fausto


Linzensoep – III

  • 1½ l kippenbouillon, hoog op smaak
  • 150 g pancetta, brunoise gesneden
  • 250 g du Puy linzen
  • 1 sjalot, gesnipperd
  • 1 teen knoflook, gesnipperd
  • soepballetjes van 250 g kalfsgehakt
  • 250 g paddestoelen naar keuze, in stukjes gesneden
  • 4 bosuitjes in ragfijne ringetjes gesneden
  • peper en zout
  • olijfolie

Verhit de olijfolie en bak hierin de gehaktballetjes rondom bruin, neem ze uit de pan.
Bak in het vet knoflook en sjalot glazig,voeg pancetta en paddestoelen toe, bak ze mee tot de paddestoelen geen vocht meer loslaten>
Blus af met de kippenbouillon.
Voeg de linzen en gehaktballetjes toe (du Puy linzen hoeven niet geweekt te worden)en kook alles in ca. 25 minuten gaar.
Voeg de uiringetjes toe en breng op smaak met peper en zout.

Bron: NN


Linzensoep – IV

Linzensoep

vegetarisch, voor 2 personen

  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 flinke prei
  • 1 winterwortel
  • 1 eetl. olijfolie
  • 1 theel. komijnzaad
  • 150 g rode linzen
  • 1 klein gedroogd chilipepertje
  • ¼ groentebouillontablet met minder zout
  • 4 takjes selderij
  • citroensap
  • 4 volkoren boterhammen

Maak de groente schoon.
Snijd de ui en knoflook in snippers, prei in ringen en winterwortel in plakjes.
Verwarm de olie in een soeppan en verwarm hierin het komijnzaad tot het gaat geuren.
Fruit de ui en de knoflook kort mee.
Was de linzen.
Doe de linzen, het pepertje, 50 cl water en het stukje bouillontablet bij de ui en breng het aan de kook.
Kook de linzen 15 minuten.
Voeg de prei en de wortel toe en kook het geheel in ca. 5 minuten verder gaar.
Was de selderij en knip het klein.
Maak de soep op smaak met wat citroensap en selderij.
Voeg eventueel wat water toe als de soep te dik is.
Geef er brood bij.

Selderij over?

Bron: Voedingscentrum


Linzensoep - V

  • 1¾ l water of bouillon
  • ruim 100 g linzenmeel
  • 40 g boter
 
  • zout
  • wortel, selderij, enz.

De boter smelten, vermengen met het linzenmeel, hierbij voegen het water, zout, wortel, selderij enz.
Alles te samen fink laten koken, de soep zeven en naar keuze afmaken met wat melk.

Bron: De Hollandsche Tafel in Indië


Linzensoep - VI

voor 6 porties

  • 350 g linzen
  • 3 reepjes spek, gekookt en verkruimeld
  • 2 uien, gesnipperd
  • 1 teentje knoflook, gehakt
  • 1 stengel selderij, in plakjes gesneden
  • 1 grote wortel, in plakjes gesneden
  • 1 l kippenbouillon
  • ¼ theel. gedroogde tijm
  • 1 laurierblad
  • 1 blik tomatenblokjes, 450 g

Nadat het spek gebakken is, worden uien, knoflook, knoflook, selderij en wortel gekookt totdat het glazig is.
Meng de linzen met de groentenmengeling in een pan samen met de bouillon en kruiden.
Kook de linzen tot ze zacht zijn.
Tomaten en spek toevoegen.
Verhitten en serveren.

Bron: Nancy Young in de nieuwsgroep rec.food.cooking


Linzensoep - VII

Linzensoep

  • 7 cl extra vergine olijfolie
  • 1 middelgrote ui, fijngesneden
  • 2 wortelen, geschild en in stukjes gesneden
  • 4 teentjes knoflook, geperst of gemalen
  • 2 theel. gemalen komijn
  • 1 theel. kerriepoeder
  • ½ theel. gedroogde tijm
  • 750 g tomaten, in blokjes gesneden
 
  • 30 g bruine of groene linzen
  • 1 l groentebouillon
  • 6 cl water
  • 1 theel. zout, meer naar smaak
  • snuifje rode paprikavlokken
  • versgemalen zwarte peper, naar smaak
  • 30 g gehakte verse boerenkool
  • 1 tot 2 eetl. citroensap, naar smaak

Verwarm de olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur.
De olijfolie lijkt misschien veel, maar het voegt een heerlijk aroma en hartigheid toe aan deze voedzame soep.
Zodra de olie glinstert, voeg dan de gesnipperde ui en de wortel toe en bak het geheel, onder regelmatig roeren, tot de ui zacht is geworden en doorschijnend wordt, in ongeveer 5 minuten.
Voeg de knoflook, komijn, kerriepoeder en tijm toe.
Kook al roerend tot een geurig geheel, ongeveer 30 seconden.
Doe de tomaten in blokjes toe en laat ze nog een paar minuten koken, onder regelmatig roeren, om hun smaak te versterken.
Giet de linzen, bouillon en water erbij.
Voeg 1 theel. zout en een snufje rode pepervlokken toe.
Breng royaal op smaak met vers gemalen zwarte peper.
Verhoog het vuur en breng het mengsel aan de kook, dek dan de pot gedeeltelijk af en verminder het vuur om een zachte sudderen te behouden.
Kook 25 tot 30 minuten, of tot de linzen gaar zijn, maar toch hun vorm behouden.
Breng 2 kopjes soep over in een blender.
Zet het deksel goed vast, bescherm uw hand tegen stoom met een theedoek over het deksel en pureer de soep tot een gladde massa.
Giet de gepureerde soep terug in de pan.
(Of gebruik een staafmixer om een deel van de soep te mengen).
Voeg de gehakte groenten toe en kook nog 5 minuten, of totdat de groenten naar wens zacht zijn geworden.
Haal de pan van het vuur en roer er 1 eetl. citroensap door.
Proef en breng op smaak met meer zout, peper en/of citroensap tot de smaken echt zingen.
Voor pittigere soep, voeg nog een of twee snufjes rode paprikavlokken toe.
Serveer terwijl het warm is.
Restjes zijn ongeveer 4 dagen goed houdbaar in de koelkast, of kunnen voor enkele maanden worden ingevroren (gewoon ontdooien voor het opdienen).

Bron: Cookie + Kate

Terug