|
|
De groene erwten goed wassen en 8 tot 12 uur laten weken in ruim koud water.
Kook de groene erwten in schoon water, zonder zout in 35 à 40 minuten gaar.
Controleer op gaarheid door er één te proeven, kook zo nodig wat langer.
Pel de ui en de knoflook en hak ze fijn.
Verhit de olie in een soeppan.
Fruit de ui en knoflook hierin zachtjes aan.
Het hoeft niet te kleuren.
Haal de blaadjes van de tijm takjes of voeg de gedroogde tijm toe.
Laat 5 minuten zachtjes fruiten.
Schil de zoete aardappel en snij in stukjes.
Schil de appel, verwijder het klokhuis en snij in stukjes.
Voeg toe aan de ui en schep goed door.
Bak 1 minuut mee.
Laat de erwten in een bolzeef uitlekken en vang het kookvocht op.
Vul het kookvocht met water aan tot 1 liter.
Voeg dit samen met de erwten toe aan het ui-aardappel appelmengsel.
Breng al roerend aan de kook, en laat 15 minuten zachtjes koken.
Controleer de aardappel op gaarheid.
Voeg dan de roomkaas toe en pureer met de staafmixer of keukenmachine.
Maak op smaak met peper en zout.
Rooster het amandelschaafsel in een droge koekenpan bruin en krokant.
Schep de soep op borden en garneer met de amandelen.
Vleesvariatie
Strooi in plaats van amandelen wat gebakken spekreepies over de soep.
Bron: Oogst No. 1