Koude courgettesoep met postelein

Koude courgettesoep met postelein

vegetarisch, voor 12 personen

  • 1½ kg courgette, niet te grote, in dunne schijven
  • 1 ui, gesnipperd'
  • 2 tenen knoflook, geperst (kwartier voor het de hitte in gaat)
  • 3 laurierblaadjes
  • 1 theel. tijm, met bergje
  • zout
  • peper, uit de molen
  • olijfolie
  • 4 eetl. fijngehakt vers basilicumblad
  • 70 cl water
 
  •  
    • de volgende dag
  • 2 handen postelein, vers
  • dunne reepjes courgetteschil
  • 36 ijsklontjes

Verhit een scheut olie in een stevige pan (kasserol).
Bak daarin de ui glazig.
Doe de courgetteschijven erbij.
Schep het telkens om, tot de plakken zacht beginnen te worden.
(Dat kan een minuut of tien duren.)
Doe de tijm, laurier en knoflook erbij, schep nog even goed door.
Doe dan het water erbij.
Breng aan de kook en laat even doorkoken.
Vuur uit, laurierbladen eruit vissen.
Doe het basilicumblad erbij.
Zet de staafmixer de pan, of schep het over in een keukenmachien.
Het moet erg fijn worden gepureerd.
Breng over in een kom, breng op smaak met peper en zout.
Laat het afkoelen.
Zet dan in de koelkast.
De volgende dag verdeelt u pakweg 3 ijsklonten per soepbord of -kom.
Schep de koude courgette soep erbij.
Garneer met blaadjes postelein en eventueel wat courgetterasp.
Serveer.

Opmerking
Wij hebben rijkelijk posteleinblad gebruikt.
Postelein houdt het niet lang goed, dus het beste is verse postelein te gebruiken.

Bron: Food & Wine
Gepubliceerd door: MergenMetz

Terug