Koude komkommersoep - I

vegetarisch, voor 2 personen

  • 1 komkommer
  • 1 sjalotje
  • 1 eetl. olie
  • 10 cl groentebouillon
  • 2 eetl. halfvolle biogarde yoghurt
  • dille (vers of uit diepvries)

Snijd een stukje van ca. 10 cm van 1 komkommer en was het stuk.
Schaaf het stuk in dunne linten.
Houd de linten apart voor garnering.
Schil de rest van de komkommer en halveer hem in de lengte.
Verwijder met een lepeltje het binnenste met het zaad.
Snijd de rest in stukken.
Maak het sjalotje schoon en snijd hem klein.
Fruit de sjalot met wat peper in de olie.
Voeg de stukken komkommer en de bouillon toe en breng dit aan de kook. Kook de komkommer in een paar minuten gaar.
Pureer dit met een staafmixer of in de keukenmachine fijn en laat het goed koud worden.
Klop er de yoghurt door en maak de soep op smaak met dille.
Schep de soep in 2 kopjes en garneer met de achtergehouden linten komkommer.

Menusuggestie
Lekker met als hoofdgerecht Griekse rijst en venkel.

Bron: Voedingscentrum


Koude komkommersoep - II

vegetarisch

  • ½ eetl. wilde poleimunt
    (alternatief: 1 eetl. fijngehakte verse munt)
  • 100 g bruine amandelen,
  • 2 eetl. groene tomaat marmelade
  • zout
  • peper

Schil de komkommers en snijd ze in heel kleine blokjes.
Roer de yoghurt los met de kippenbouillon, olijfolie, knoflook en groene tomatenmarmelade.
Schep de komkommerblokjes door de soep en breng op smaak met zout & peper.
Zet de soep minstens 2 uur in de koelkast.
Rooster de amandelen licht en hak ze in kleine stukjes.
Voor het opdienen roer je de amandelen en de poleimunt door de soep.
Dien op met een takje poleimunt met bloemetjes als garnering.
De soep kan ook op kamertemperatuur geserveerd worden.

Bron: Pascale-Renee Cohen, Business a la Carte en Cecile van Berkum - Dwars door Spanje
Gepubliceerd door: Saborpuro


Koude komkommersoep - III

Zuppa fredda di cetrioli

Koude komkommersoep - 1

vegetarisch

  • 300 g komkommer
  • 500 g rijpe tomaten
  • 1 ei
  • azijn
  • 1 teen knoflook, geperst
  • goede olijfolie
  • witte peper

Schil de komkommer(s), halveer ze in de lengte, schraap met een eetlepel de zaadlijst er uit en snijd het vruchtvlees in dunne reepjes.
Dat gaat het makkelijkst met een dunschiller.
Bestrooi ze met zout en laat ze in een uur hun vocht kwijt raken.
Ontvel onderwijl de tomaten en pureer ze.
Makkelijk met een staafmixer.
Tomaten ontvellen? Kijk hier.

Koude komkommersoep - 2
De reepjes wachten op een goede afloop
Koude komkommersoep - 3
De tomaten zitten al in de puree

Spoel de komkommerrepen goed af en laat even uitlekken.
Werk ze daarna door een roerzeef (passé-vite).
Zuppa fredda di cetrioli - bord soepKlop in een kom het ei los, met wat azijn, een mespunt zout en de uitgeperste teen knoflook.
Voeg in een dun straaltje de olijfolie toe en blijf roeren (of met een mixer) tot het een soort dunne mayonaise is.
Meng dit met de tomaten- en de komkommerpuree erdoor en breng de soep met een scheutje olie, zout en wat peper op smaak.

Opmerkingen
In het boek staat, onder het recept, het volgende: "Voor een andere versie pureert u de komkommer met een kop yoghurt en het sap van een ½ citroen. Zet die soep een kwartier voor het opdienen in de koelkast en garneer met plakjes komkommer.” Een stuk minder spannend dan de eerste versie.
Ik heb de keukenmachine gebruikt voor het pureren.
Opgediend met wat komkommerreepjes erop.

Bron: Groenterecepten van Italiaanse osteria’s
Gepubliceerd door: MijnReceptenboek.nl

Terug