Pittige knolseldersoep met linzen

knolseldersoep_linzen (3K)
voor 10 personen
  • 100 g pancetta
    (of 100 g flinterdun genseden gerookt spek)
  • 100 g gele of rode linzen
  • 750 g knolselder
  • 300 g bloemig kokende aardappelen
    (2 aardappelen van middelmatige grootte)
  • 300 g uien (2 uien van middelmatige grootte)
  • 2 teentjes knoflook
    (of 1 eetl. knoflookpasta)
  • 1 groen chilipepertje
    (desnoods te vervangen door 1 eetl. gedroogde chilivlokken)
  • 2 eetl. olijfolie
  • 2 eetl. boter
  • 30 cl groentenbouillon
  • 2 l kippenbouillon
  • 14 verse blaadjes salie
    (ze dienen ter versiering, dus geen gedroogde kruiden)
  • 100 g roomkaas
    (bijv. philadelphia)
  • versgemalen peper - selderijzout

Snij de pancetta in stukjes en fruit in olijfolie.
Voeg de linzen en 4 blaadjes salie toe.
Bevochtig met de groentebouillon en kook de linzen beetgaar.
Giet de linzen af (de overschot van de groentebouillon kan je bij de kippebouillon doen en later te hergebruiken in de soep.
Zet de linzen aan de kant
Schil de knolselder en aardappelen en snij in kleinere stukken (dan zijn ze rapper gaar).
Snij ui, look en het ontpitte chilipepertje in stukken (de soep wordt gemixt, dus het mogen ongelijke stukken zijn).
Stoof alle groenten in de boter (een minuut of vier - niet te snel bevochtigen, zodat de smaak van de groenten goed kan loskomen).
Blus met de kippenbouillon.
Laat 20 minuten rustig garen (de soep mag borrelen, maar niet wild koken).
Mix de soep (in een blender is ideaal, want dan bekom je een fluwelige textuur, maar met een staafmixer gaat het ook).
Voeg er de roomkaas aan toe.
Breng op smaak met peper en selderzout.

Presentatie
Serveer elk bord met een eetlepel gekookte linzen, een stukje pancetta en een blaadje salie.

Bron: Njam!
Gepubliceerd door: Hungry Feelings

Terug