Knolselderij-knoflooksoep - I

  • 1 grote of 2 kleine selderijknollen
  • ¾ l water
  • 3 eetl. plantaardige olie of 40 g boter
  • 1 grote prei in stukjes van 1 - 1½ cm
  • 1 theel. dillezaad
  • 1 teentje knoflook
  • ¼ theel. zout (dit natuurlijk naar smaak)
  • ⅛ theel. witte peper
  • ca. 2½ dl melk of room

Smoor de prei en knoflook in een ruime pan tot ze glazig zijn.
Snijd de selderijknol in dobbelsteentjes van + 1 cm.
Doe deze bij de gesmoorde prei en laat het ook even meesmoren.
Voeg het water toe en laat alles 20 minuten koken.
(Proef of de selderij gaar genoeg is).
Voeg peper en zout naar smaak toe en de melk of room.
Laat het geheel nog 5 minuten al roerende koken.

Bron: NN


Knolselderij-knoflooksoep - II

  • ½ bol knoflook
  • 500 g knolselderij
  • 4 dl bouillon
  • 1 kleine ui
  • 1 eetl. olie
  • 1 dl halfvolle melk
  • 100 g gekookte ham

Maak de teentjes knoflook los, maar pel ze niet.
Pof de knoflook in een kleine droge koekenpan met een deksel er op in 20 minuten gaar.
Schil de knolselderij en snijd hem in blokjes.
Maak de ui schoon en snijd hem klein.
Fruit de ui in de olie glazig.
Voeg de knolselderij toe met de bouillon en breng dit aan de kook.
Kook de knolselderij in 20 minuten gaar.
Druk de gare knoflook uit de velletjes en roer ze door de soep.
Pureer de soep met een staafmixer.
Breng de soep weer aan de kook en verdun hem met wat melk.
Snijd de ham in blokjes en roer ze door de soep.

Menusuggestie
Lekker met volkorenbrood of bruin stokbrood.

Bron: Voedingscentrum

Terug