Knolselderij-knoflooksoep - I

  • 1 grote of 2 kleine selderijknollen
  • ¾ l water
  • 3 eetl. plantaardige olie of 40 g boter
  • 1 grote prei in stukjes van 1 - 1½ cm
  • 1 theel. dillezaad
  • 1 teentje knoflook
  • ¼ theel. zout (dit natuurlijk naar smaak)
  • ⅛ theel. witte peper
  • ca. 25 cl melk of room

Smoor de prei en knoflook in een ruime pan tot ze glazig zijn.
Snijd de selderijknol in dobbelsteentjes van + 1 cm.
Doe deze bij de gesmoorde prei en laat het ook even meesmoren.
Voeg het water toe en laat alles 20 minuten koken.
(Proef of de selderij gaar genoeg is).
Voeg peper en zout naar smaak toe en de melk of room.
Laat het geheel nog 5 minuten al roerende koken.

Bron: NN


Knolselderij-knoflooksoep - II

Knolselderij-knoflooksoep

voor 2 personen

  • ½ bol knoflook
  • 1 knolselderij, ca. 500 g
  • 1 kleine ui
  • 1 eetl. olie
  • 1 kipfilet
  • ¼ bouillontablet met minder zout
  • 10 c halfvolle melk
  • blaadjes van de knolselderij of wat bladselderij
  • zwarte peper
  • 6 volkoren boterhammen

Maak de teentjes knoflook los, maar pel ze niet.
Pof de knoflook in een kleine droge koekenpan met een deksel erop in 20 minuten gaar.
Schil de knolselderij en snijd hem in blokjes.
Pel de ui en snijd hem klein.
Fruit de ui in de olie glazig.
Voeg de knolselderij toe met de kipfilet, 40 cl water en het stukje bouillontablet en breng dit aan de kook.
Kook de knolselderij in 20 minuten gaar.
Neem de kipfilet uit de pan.
Druk de gare knoflook uit de velletjes en roer ze door de soep.
Pureer de soep met een staafmixer.
Breng de soep weer aan de kook en verdun hem met wat melk.
Snijd de kipfilet in blokjes en roer ze door de soep.
Was de blaadjes selderij, knip ze klein en strooi ze over de soep.
Maal er wat zwarte peper over.
Serveer er brood bij.

Knolselderij over?

Bron: Voedingscentrum

Terug