Sopa de ajo con semillas de granada

Gepofte knoflooksoep met granaatappel

  • 2 bollen knoflook
  • 1 ui
  • (eventueel: 2 eetl. pijnboompitjes)
  • 1 snee grof witbrood
    (biologische winkel), zonder korstjes in stukjes
  • 50 cl kippen- of groentenbouillon
  • 1 theel. maizena
  • 15 cl slagroom
  • 120 g granaatappelpitjes
    (ook kant-en-klaar, supermarkt)
  • zout
  • versgemalen witte peper

Door het ‘poffen’ wordt de knoflooksmaak veel zachter en zoeter, heerlijk met de frisse granaatappel.

Voorbereiding (ca. 10 minuten + 45 minuten oventijd, kan 1 dag van tevoren)

Verwarm de oven voor op 200 °C.
Snijd met een scherp mes de bovenkant van de knoflookbollen af en verpak ze luchtig in aluminiumfolie.
Snijd de boven- en onderkant van de ui af en verpak deze ook in folie.
Leg de knoflook en ui ca. 45 minuten op het rooster in het midden van de oven om te ‘poffen’.
(Rooster de pijnboompitjes al roerend met een houten lepel iets bruin in een droge koekenpan.)
Week de broodstukjes in de koude bouillon.
Haal de ui en knoflook uit de oven, vouw het folie open en laat ze wat afkoelen.
Druk boven een hoge (meng)kom de zachte knoflook uit de teentjes.
Pel en halveer de ui en doe hem bij de knoflook.
Voeg bouillon met geweekt brood toe en pureer de soep met een staafmixer glad.
Roer de maizena los met een scheutje slagroom en roer dit papje en de rest van de slagroom door de soep.
(Zet tot gebruik in de koelkast.)

Bereiding (ca. 5 minuten)

Schenk de soep in een pannetje en breng hem al roerend zachtjes aan de kook, blijf roeren tot hij glad en heet is.
Proef en maak zonodig op smaak af met zout en versgemalen witte peper.
Klop de soep met een garde iets schuimig en schenk in een dunne laag in soepborden.
Strooi (een deel van) de granaatappelpitjes erover en serveer direct.
Laat iedereen aan tafel naar smaak extra granaatappelpitjes (en pijnboompitjes) in de soep strooien.

Bron: Loethe Olthuis & Onno Kleyn

Terug