Knoflooksoep - I

vegetarisch

  • 16 teentjes knoflook
  • 3 eetl. olijfolie
  • 2 eetl. zout
  • peper
  • 2 kruidnagels
  • 2 takjes salie
  • 2 takjes tijm
  • 2 laurierblaadjes
  • 3 takjes peterselie
  • 1 takje rozemarijn
  • 3 eidooiers
  • 1 dl olijfolie

Blancheer de knoflook enkele seconden in kokend water, laat ze uitlekken en pel ze.
Doe ze met 3 eetlepels olie in een grote pan en voeg het zout, wat peper en de overige kruiderijen toe.
Giet er 1½ liter water bij, breng aan de kook en laat alles een halfuur uurtje zacht trekken.
Giet de inhoud van de pan boven een zeef over in een andere pan.
Pureer de knoflook met de eidooiers in de keukenmachine.
Voeg druppelsgewijs 1 dl olie toe en laat de machine draaien tot alle olie is opgenomen.
Vermeng de knoflooksaus met een paar eetlepels hete bouillon en giet het mengsel al roerende terug in de soep.
Breng zo nodig op smaak met zout & peper.
Laat de soep op laag vuur goed heet worden, maar niet meer aan de kook komen.
Geef er knapperig stokbrood of met kaas gegratineerde crotons bij.

Pat van den Wall Bake


Knoflooksoep - II

  • 40 g boter
  • 30 g bloem
  • 50 g uien, brunoise snijden
  • ¼ l slagrooom
  • 10 g fijngeperste knoflook
  • ¼ l rund- of groentebouilon
  • zout & peper
  • peterselie, fijngehakt

Boter smelten, ui toevoegen licht aanfruiten, meel toevoegen en licht bruin laten worden, knoflook toevoegen.
De hete boullion toevoegen, goed vermengen.
Tien minuten doorkoken, daarna lager zetten.
Peper en zout naar smaak toevoegen.
Met glad geslagen slagroom de soep voller maken.
Niet meer laten koken.
Bestrooien met peterselie.

Bron: Annet Hertroys - Uitentuis
Gepubliceerd door: Kook Jij


Knoflooksoep - III

  • 1 l kippenbouillon
  • 32 knoflooktenen
  • 3 takjes salie
  • 3 takjes bladselderij
  • 2 takjes tijm
  • 1 takje rozemarijn
  • zout
  • 2 eetl. gehakte peterselie
  • 4 flinke sneden stokbrood, eventueel geroosterd
  • 75 gr halfharde Franse kaas,
    (Comté of Port Salut) in kleine blokjes

Breng de bouillon aan de kook.
Voeg de knoflookteentjes toe en houd alles 30 minuten tegen de kook aan.
Voeg daarna grofgesneden salieblaadjes en bladselderij en de tijm- en rozemarijntakjes toe en houd alles dan nogmaals 30 minuten tegen de kook aan.
Zeef de bouillon, voeg naar smaak zout toe en roer de peterselie door de bouillon.
Als u ervan houdt, kan de bouillon iets worden gebonden.
Leg in elk voorverwarmd bord een stokbroodsneetje.
Verdeel de kaas erover en schenk de bouillon er rondom.
Zet een mandje met extra stokbrood of knapperrige pistolets op tafel.

Bron: Henja Schneider


Knoflooksoep - IV

Simpel maar effectief (en nauwelijks riekend): knoflooksoep uit Frankrijks Sud-Ouest.

voor 6 personen

  • 2 bollen knoflook
  • 2 uien, fijngesnipperd
  • 30 g boter
  • de blaadjes van 4 takjes tijm
  • 2 kruimige aardappelen, in blokjes
  • 80 cl kippenbouillon
  • 50 cl crème fraîche

Pel de knoflook en snij de tenen in de lengte in kwarten.
Fruit de ui en de knoflook langdurig maar langzaam in de boter tot ze bruin kleuren en karamelliseren.
Voeg de tijm, aardappelen bouillon en crème fraîche toe en kook zachtjes tot de aardappelen gaar zijn.
Pureer en breng op smaak met peper en zout.

Bron: Onno Kleyn

Terug