|
|
De haan opdelen in grove stukken, de dikkere delen evt. insnijden en samen met de kippendijfilets goed afspoelen.
Ui niet schillen maar wel goed afspoelen (evt. zand eraf), halveren en het snijvlak in een koekenpan mooi bruin (niet zwart) bakken.
Al het overige wassen en de groenten grof snijden.
De kip in de soeppan doen, de wijn erbij en afvullen met water tot alles onder staat en aan de kook brengen.
De rest toevoegen en tegen de kook aanhouden en regelmatig afschuimen(!).
Na ong. 40 minuten de kippendijen eruit vissen, laten afkoelen, van vel en stukjes vet ontdoen en in niet al te kleine stukken plukken voor de vulling.
Apart houden dus.
De bouillon 4 - 5 uur (langer mag ook) op een laag vuur laten trekken (niet koken) en dan zeven in een andere pan.
Desgewenst nog laten inkoken.
Het uitgekookte spul wegdoen, dat heeft z'n werk gedaan en zit geen smaak meer aan (proef maar).
Variatie / vulling
Om de soep te vullen kan je naast de opzijgelegde kipfiletstukjes heel veel gebruiken. Vermicelli, pasta of rijst, en verschillende soorten groente (asperge, lente-ui, paprika, bleekselderij, paddestoelen) en vlees (rookspek, gehakt). Lekker experimenteren dus!
Bron: Macchiavelli in nl.culinair
Gepubliceerd door: PM3 Receptensite
|
|
Dompel de kip onder in koud water.
Breng aan de kook en haal de kip er na een minuutje koken terug uit.
Spoel de kip onder koud stromend water om de onzuiverheden weg te spoelen.
Zet de kip terug onder in zo’n 3 liter vers koud water.
Het is belangrijk om steeds van koud water te starten.
Breng opnieuw rustig aan de kook.
Maak intussen de aromaten schoon en snijd de groenten in grove stukken.
Aangezien de bouillon lang moet koken, veroorzaken te klein gesneden groenten een eerder troebel resultaat.
Voeg alle aromaten, kruiden en specerijen toe.
Het heeft geen zin het kruidentuiltje netjes samen te binden, de bouillon wordt toch gezeefd.
Er mag ook al wat zout bij, maar eerder als basiskruiding.
Nog niet overdrijven is de boodschap.
Laat de bouillon rustig sudderen, niet koken.
Ideaal is net onder het kookpunt blijven.
Voor een braadkip mag je op minstens een uur rekenen.
Een soepkip verdient eerder 2 uur, maar je geduld wordt beloond met een nog betere smaak.
Schuim de soep tussendoor minstens 2 keer af met een schuimspaan.
Haal de kip uit de bouillon en laat wat afkoelen.
Zeef intussen de bouillon door een neteldoek en zet terug op het vuur.
Laat nog wat verder inkoken voor nog meer smaak.
Pluk intussen met de hand het vlees van de kip.
Snijd alle groenten voor het garnituur in kleine blokjes of julienne.
Doe ze bij de soep samen met de pasta.
Voeg als de pasta gaar is, de kip bij de soep en kruid af met peper en zout.
Serveer heet met lekker volkorenbrood.
Bereidingstip
Een eenvoudige methode voor een nog helderder en magerder bouillon zonder echt te klaren? Maak de bouillon een dag op voorhand en zet hem in de koelkast. De vetten stollen, drijven boven en je kan ze er makkelijk afscheppen.