Kippensoep - I

  • 1 soepkip, ruim 1 kg
  • 3 kippendijfilets
  • 2 uien
  • 1 winterwortel
  • 1 prei
  • 5 tenen knoflook
  • halve selderijknol
  • lavas
  • 2 laurierblaadjes
  • takje tijm
  • takje rozemarijn
  • stukje foelie
  • 2 kruidnagels
  • 20 cl droge witte wijn
  • peper uit de molen
  • zout
    • variatie/vulling
  • vermicelli
  • rijst
  • pasta
  • rookspek
  • gehakt
  • paddestoelen
  • paprika
  • asperge
  • lente-ui
  • bleekselderij

De haan opdelen in grove stukken, de dikkere delen evt. insnijden en samen met de kippendijfilets goed afspoelen.
Ui niet schillen maar wel goed afspoelen (evt. zand eraf), halveren en het snijvlak in een koekenpan mooi bruin (niet zwart) bakken.
Al het overige wassen en de groenten grof snijden.
De kip in de soeppan doen, de wijn erbij en afvullen met water tot alles onder staat en aan de kook brengen.
De rest toevoegen en tegen de kook aanhouden en regelmatig afschuimen(!).
Na ong. 40 minuten de kippendijen eruit vissen, laten afkoelen, van vel en stukjes vet ontdoen en in niet al te kleine stukken plukken voor de vulling.
Apart houden dus.
De bouillon 4 - 5 uur (langer mag ook) op een laag vuur laten trekken (niet koken) en dan zeven in een andere pan.
Desgewenst nog laten inkoken.
Het uitgekookte spul wegdoen, dat heeft z'n werk gedaan en zit geen smaak meer aan (proef maar).

Variatie/vulling:
Om de soep te vullen kan je naast de opzijgelegde kipfiletstukjes heel veel gebruiken. Vermicelli, pasta of rijst, en verschillende soorten groente (asperge, lente-ui, paprika, bleekselderij, paddestoelen) en vlees (rookspek, gehakt). Lekker experimenteren dus!

Bron: Macchiavelli in nl.culinair
Gepubliceerd door: PM3 Receptensite


Kippensoep - II

slowcooker

Kippensoep

  • 2 kippenpoten
  • 1 ui, grofgehakt
  • 1 winterpeen, grofgehakt
  • 3 stengels bleekselderij, grof gehakt
  • 3 peperkorrels
  • 2 laurierblaadjes
 
  • 2 bouillonblokjes
  • 1 l water
  • paar takjes tijm
  • rozemarijn
  • of een kruidenbuiltje

Leg de kippenpoten en alle overige ingrediënten in de slow cooker.
Zet hem op stand ‘laag’ en stel de timer in op 8 uur.
Heb je niet zoveel tijd, zet hem dan op stand ‘hoog’ en stel de timer in op 4 uur.
Zeef de soep in een andere pan.
Haal het vlees van het bot van de kip en snijd in stukjes.
Doe bij de soep in de pan en doe er naar smaak wat soepgroenten bij.
Laat nog even 10 minuten koken.

Bron: Recepten voor de slowcooker

Terug