Kippensoep

  • 1 soepkip, ruim 1 kg
  • 3 kippendijfilets
  • 2 uien
  • 1 winterwortel
  • 1 prei
  • 5 tenen knoflook
  • halve selderijknol
  • lavas
  • 2 laurierblaadjes
  • takje tijm
  • takje rozemarijn
  • stukje foelie
  • 2 kruidnagels
  • 20 cl droge witte wijn
  • peper uit de molen
  • zout
    • variatie/vulling
  • vermicelli
  • rijst
  • pasta
  • rookspek
  • gehakt
  • paddestoelen
  • paprika
  • asperge
  • lente-ui
  • bleekselderij

De haan opdelen in grove stukken, de dikkere delen evt. insnijden en samen met de kippendijfilets goed afspoelen.
Ui niet schillen maar wel goed afspoelen (evt. zand eraf), halveren en het snijvlak in een koekenpan mooi bruin (niet zwart) bakken.
Al het overige wassen en de groenten grof snijden.
De kip in de soeppan doen, de wijn erbij en afvullen met water tot alles onder staat en aan de kook brengen.
De rest toevoegen en tegen de kook aanhouden en regelmatig afschuimen(!).
Na ong. 40 minuten de kippendijen eruit vissen, laten afkoelen, van vel en stukjes vet ontdoen en in niet al te kleine stukken plukken voor de vulling.
Apart houden dus.
De bouillon 4 - 5 uur (langer mag ook) op een laag vuur laten trekken (niet koken) en dan zeven in een andere pan.
Desgewenst nog laten inkoken.
Het uitgekookte spul wegdoen, dat heeft z'n werk gedaan en zit geen smaak meer aan (proef maar).

Variatie/vulling:

Om de soep te vullen kan je naast de opzijgelegde kipfiletstukjes heel veel gebruiken. Vermicelli, pasta of rijst, en verschillende soorten groente (asperge, lente-ui, paprika, bleekselderij, paddestoelen) en vlees (rookspek, gehakt). Lekker experimenteren dus!

Bron: Macchiavelli in nl.culinair
Gepubliceerd door: PM3 Receptensite

Terug