Kippenbouillon - I

Dit is het basisrecept voor een goede kippenbouillon.
Lekker als versterking bij of na de griep en als basis voor soep en saus.
Zorg dus altijd voor een voorraadje in de diepvries.

  • 1500 g soepkip
  • 500 g prei
  • 500 g winterwortel
  • 300 g ui
  • 3 stengels bleekselderij
  • tijm
  • foeli
  • 2 laurierblaadjes
  • versgemalen witte peper

Zorg voor een goede soepkip.
Zo'n beest haal je niet in de supermarkt, maar bij een goede poelier.
Het is een vet en groot beest, een kleintje weegt anderhalve kg., een grote al gauw 3 kg.
Dan gebruik je dus ongeveer de helft.
Verder heb je een grote pan nodig, met een inhoud van 7 - 9 liter.
Zet de halve kip in een braadslee in een hete oven tot hij bruin is.
Het vet is er dan uitgesmolten.
Zeef het vet en bewaar het in een afgesloten pot in de koelkast, is heel goed te gebruiken om in te braden.
Laat de ui ongeschild, was deze en snijd in kwarten.
Doe de halve kip met de grofgesneden groente en de kruiden in de soeppan.
Voeg 4 - 5 liter water toe en breng tegen de kook aan.
Af en toe afschuimen, deksel op de pan en een hele dag (of nacht, minimaal 8 uur) laten trekken.
Ik gebruik hiervoor mijn onvolprezen petroleumstel.
Zeef nu de bouillon.
Dat doe je het beste met twee in elkaar passende zeven met een doek ertussen.
De bovenste zeef vangt de grove stukken op, waardoor het doek in de onderste zeef niet te snel verstopt raakt.
In wat je gezeefd hebt, zit een heleboel kippenvlees.
Zorg dat deze ontdaan wordt van vel, snijd het in hanteerbare stukjes en vries in porties in.

Je kunt het gebruiken voor in de soep, maar bijvoorbeeld ook als basis voor salades of ragout waar kip in wordt verwerkt.
Je kunt de bouillon nu inkoken tot je ongeveer 3,5 liter overhoudt.
Daarna snel afkoelen om bederf te voorkomen.
Je kunt de bouillon direct gebruiken of in porties invriezen.

Bron: PM3 Receptensite


Kippenbouillon - II

Kippenbouillon

voor 6 personen

  • 1 grote soepkip
  • 2 preien waarvan enkel het groen gedeelte
  • 3 wortelen
  • 4 takken selder
  • 3 uien bestoken met 2 kruidnagels
  • 1 eetl. zout
 
    • bouquet garni
  • handvol peterseliestengels
  • 2 laurierblaadjes
  • takje tijm
  • 1 eetl. geplette peperkorrels

Spoel de kip en was de groenten.
Leg de kip in een ruime kookpan en leg er de in grote stukken gesneden groenten bij.
Als je de groenten gewoon in 2 of 3 snijd is dit al voldoende.
Als je graag een donkere bouillon hebt dan laat je de schillen van de uien er gewoon aan.
Bevochtig met water zodat alles goed onder staat en bestrooi met zout.
Leg de bouquet garni erbij en breng aan de kook op de hete kookplaat.
Schuim af en zet het deksel op de pan.
Plaats de pan in de sudderoven voor 6 uur of op een rooster in de sudderoven gedurende 8 uur of de ganse nacht.
Haal de kip eruit en zeef de bouillon.
Laat de bouillon afkoelen en plaats in de koelkast om nadien het vet er van af te scheppen.
De kip snijd je in stukjes voor in kippensoep of voor videe.
Je kan de bouillon perfect invriezen in kleine porties of er meteen soep van maken.

Bron: VLAM - Lekker van bij ons

Terug