Jie woei tong mien

traditionele maaltijdsoep met eiermie

  • 2 nestjes eiermie, ± 100 g
  • 8 gedroogde Chinese champignons
  • 2 dl kippenbouillon
  • 1 losgeroerd ei
  • zout
  • peper
  • 2 theel. sesamolie
  • 1 teentje knoflook
  • 2 schijfjes verse gemberwortel
  • 250 g gaar kippen- of varkensvlees in reepjes
  • 150 g Chinese kool in reepjes
  • 1 middelgrote prei, in ringetjes
  • 1 blikje bamboescheuten in reepjes
  • 3 eetl. Chinese sojasaus

Bereid de mie zoals aangegeven op de verpakking.
Spoel de mie af onder stromend koud water.
Laat hem goed uitlekken.
Leg de gedroogde champignons in een kommetje.
Schenk zoveel kokend water erover dat ze goed onder staan.
Week ze ± 30 minuten.
Verwijder daarna de stelen en snijd de hoeden in smalle reepjes.
Zeef het weekvocht en voeg 2 dl hiervan toe aan de bouillon.
Voeg aan het losgeroerde ei wat zout, peper en de sesamolie toe.
Bak hiervan een omeletje.
Laat de omelet afkoelen en snijd hem in smalle reepjes.
Verhit de olie in een wok.
Fruit hierin 30 seconden de knoflook en de gemberwortel.
Verwijder ze daarna uit de olie.
Bak dan onder voortdurend omscheppen het vlees even in de olie en voeg vervolgens de kool, prei, bamboescheuten en paddestoelen toe.
Schep alles enkele malen goed om.
Doe daarna de bouillon erbij en laat alles 5 minuten zachtjes koken.
Doe de mie erbij.
Laat de soep nog 1 minuut koken.
Voeg de sojasaus en eventueel nog wat zout toe.
Schep de soep in kommen of borden en strooi de reepjes omelet erover.

Bron: Astrid Veltman

Terug