Ierse brandnetelsoep

Ierse brandnetelsoep

  • ½ l water of melk
    of melk en water of vlees- of groentebouillon
  • 30 g boter
  • 30 g geplette haver
  • ¼ l brandnetels, jonge topjes, gehakt
  • 2 - 3 theel. peterselie, gehakt
  • peper
  • zout

Welke vloeistof u gebruikt, maakt niet uit.
Breng het met de klont boter aan de kook.
Doe dan de haver erbij en even doorroeren.
Als het weer kookt de brandnetels, peper en zout erbij.
(Pas op met zout.)
Doe het deksel op de pan en laat een half uur doorkoken op laag vuur.
Af en toe roeren.
Proef en breng op smaak met peper en zout.
Doe de peterselie erbij, even doorkoken en serveren.

Opmerkingen
Met die ½ liter vocht en dat haver is het vlees noch vis. Ik bedoel: is het een maaltijdsoep voor 1½ persoon of serveren in een klein kopje voor 4 personen?
Om te voorkomen dat het veredelde havermoutpap werd, heb ik het wat aangelengd met water, een scheutje magere kookroom en, omdat het toen weer aan de dunne kant was, een eetlepel maizena.

Bron: Jane Grigson Groentekookboek
Bron: MergenMetz

Terug