Hollandse groentensoep met gehaktballetjes - I

groentensoep (2K)

  • 250 g gehakt
  • 300 g runderpoulet
  • 700 g soepgroenten, verse, gesneden
  • 1 eetl. peterselie, fijngehakt
  • 10 peperkorrels, zwarte
  • 2 theel. tijm
  • 14 g zout
  • 500 g runderschenkel
  • 2 beschuiten, verkruimeld
  • 2 stukjes foelie
  • 2 laurierblaadjes

Breng de runderschenkel en runderpoulet in een pan met 2 liter water en zout aan de kook.
Laat de bouillon 2 ½ uur zachtjes trekken.
De bouillon mag niet koken.
Schep tussentijds het schuim van de bouillon af.
Voeg 350 g soepgroenten, foelie, laurierbladeren, tijm en zwarte peper korrels aan de bouillon toe en laat dit 1 uur mee trekken.
Giet de bouillon door een zeef met schone theedoek erin.
Breng de heldere bouillon opnieuw aan de kook en laat de overige soepgroenten ca. 10 minuten zachtjes meekoken.
Meng ondertussen in een kom het gehakt met beschuitkruim, peterselie, zout & peper door elkaar en rol er kleine soepballetjes van.
Voeg de soepballetjes aan de soep toe en laat deze 10 minuten zachtjes meekoken.
Verdeel de soep over 4 borden.
Lekker met stokbrood.

Bron: Vlees.nl


Hollandse groentensoep met gehaktballetjes - II

groentensoep (2K)

    • 350 g boerensoepgroenten
  • prei
  • wortel
  • selderij
  • rode paprika
  • bloemkool
 
  • 100 g spruiten
  • 10 cl runderbouillon
  • 250 g rundergehakt
  • 40 g paneermeel
  • 1 theel. nootmuskaat
  • platte peterselie
  • 1 ei
  • peper & zout

Maak de spruitjes schoon en snijd ze in kleine stukjes.
Meng deze door de andere soepgroenten.
Breng de bouillon samen met de groenten op een matig vuur tegen de kook aan, maar laat de soep niet echt koken!
Laat de groentesoep in ongeveer 15 minuten gaar koken.
Kneed intussen voor de gehaktballetjes de gehakt samen met het paneermeel, ½ losgeklopt ei, snufje nootmuskaat, versgemalen peper en zout naar smaak, goed door elkaar.
Vorm er kleine balletjes van en doe ze direct in de soep zodat ze mee garen.
Voeg eventueel naar smaak gehaktballetjes of champignons toe.
Hak de peterselie fijn en roer vlak voor het serveren 3 eetlepels door de soep.

Tip
Ook lekker om 2 eetlepels verse lavas (maggiplant) toe te voegen! En nog lekkerder om zelf bouillon te trekken van een runderschenkel, mergpijpje en soepvlees.

Bron: Verse Oogst

Terug