Hollandse groentensoep met gehaktballetjes - I

groentensoep (2K)

  • 250 g gehakt
  • 300 g runderpoulet
  • 700 g soepgroenten, verse, gesneden
  • 1 eetl. peterselie, fijngehakt
  • 10 peperkorrels, zwarte
  • 2 theel. tijm
  • 14 g zout
  • 500 g runderschenkel
  • 2 beschuiten, verkruimeld
  • 2 stukjes foelie
  • 2 laurierblaadjes

Breng de runderschenkel en runderpoulet in een pan met 2 liter water en zout aan de kook.
Laat de bouillon 2 ½ uur zachtjes trekken.
De bouillon mag niet koken.
Schep tussentijds het schuim van de bouillon af.
Voeg 350 g soepgroenten, foelie, laurierbladeren, tijm en zwarte peper korrels aan de bouillon toe en laat dit 1 uur mee trekken.
Giet de bouillon door een zeef met schone theedoek erin.
Breng de heldere bouillon opnieuw aan de kook en laat de overige soepgroenten ca. 10 minuten zachtjes meekoken.
Meng ondertussen in een kom het gehakt met beschuitkruim, peterselie, zout & peper door elkaar en rol er kleine soepballetjes van.
Voeg de soepballetjes aan de soep toe en laat deze 10 minuten zachtjes meekoken.
Verdeel de soep over 4 borden.
Lekker met stokbrood.

Bron: Vlees.nl


Hollandse groentensoep met gehaktballetjes - II

groentensoep (2K)

    • 350 g boerensoepgroenten
  • prei
  • wortel
  • selderij
  • rode paprika
  • bloemkool
 
  • 100 g spruiten
  • 10 cl runderbouillon
  • 250 g rundergehakt
  • 40 g paneermeel
  • 1 theel. nootmuskaat
  • platte peterselie
  • 1 ei
  • peper & zout

Maak de spruitjes schoon en snijd ze in kleine stukjes.
Meng deze door de andere soepgroenten.
Breng de bouillon samen met de groenten op een matig vuur tegen de kook aan, maar laat de soep niet echt koken!
Laat de groentesoep in ongeveer 15 minuten gaar koken.
Kneed intussen voor de gehaktballetjes de gehakt samen met het paneermeel, ½ losgeklopt ei, snufje nootmuskaat, versgemalen peper en zout naar smaak, goed door elkaar.
Vorm er kleine balletjes van en doe ze direct in de soep zodat ze mee garen.
Voeg eventueel naar smaak gehaktballetjes of champignons toe.
Hak de peterselie fijn en roer vlak voor het serveren 3 eetlepels door de soep.

Tip
Ook lekker om 2 eetlepels verse lavas (maggiplant) toe te voegen! En nog lekkerder om zelf bouillon te trekken van een runderschenkel, mergpijpje en soepvlees.

Bron: Verse Oogst


Hollandse groentensoep met gehaktballetjes - III

Hollandse groentensoep met gehaktballetjes

  • 350 g soepgroente
  • 300 g schenkel
  • 200 g rundergehakt
  • 3 groente bouillonblokjes
  • 1 prei
 
  • 1 bosje peterselie
  • 2 eetl. paneermeel
  • ½ theel. nootmuskaat
  • vermicelli, optioneel

Vul een grote (soep)pan met 2½ liter water en breng aan de kook.
Doe de schenkel in de pan samen met de groente bouillonblokjes.
Draai het vuur laag en laat nu 3 uur heel zachtjes koken.
Draai ondertussen de soepballetjes.
Meng het rundergehakt met de paneermeel, een flinke snuf zout en peper, nootmuskaat en wat fijngehakte peterselie.
Maak kleine balletjes.

Hollandse groentensoep met gehaktballetjes
Hollandse groentensoep met gehaktballetjes
Hollandse groentensoep met gehaktballetjes

Verwijder na 3 uur de schenkel en snijd het vlees in kleine stukjes.
Neem een andere pan of grote kom en plaats hierop een vergiet met theedoek.
Schenk de soep voorzichtig door de vergiet.
Zo houd je een heldere bouillon over zonder vet.
Zet de soep terug op het vuur en doe de balletjes samen met het vlees van de schenkel in de pan.
Voeg na 5 minuten de soepgroenten toe samen met een extra in halve ringen gesneden prei en eventueel wat vermicelli.
Laat nu nog 15 minuten zachtjes pruttelen.

Bron: Smaakmenutie

Terug