Hollandse bouillabaisse

hollandse_bouillabaisse (2K)
voor 2 personen
  • 300 g kabeljauwfilet
  • ½ eetl. citroensap
  • 1 prei (alleen het witte en lichtgroene gedeelte )
  • 1 sjalotje
  • ½ knoflookteen
  • 1 vleestomaat
  • 25 g boter
  • ½ l visbouillon
  • ½ theel. tijm
  • ½ theel. venkelzaadjes
  • mespunt saffraanpoeder
  • 1 - 2 eetl. pernod
  • ½ eetl. fijngehakte peterselie
  • 25 g geraspte oude Goudse kaas
  • 4 sneetjes geroosterd stokbrood
  • scherpe pepersaus

Snijd de visfilet in stukjes van 2 - 3 cm, besprenkel de stukjes met citroensap en bestrooi ze met een beetje zout.
Maak de prei schoon en snijd hem in smalle ringen , (ca 3 mm)
Pel het sjalotje en de knoflook en snijd of hak ze fijn.
Ontvel de tomaat en verwijder het vocht en de zaadjes.
Snijd het vruchtvlees in kleine stukjes.
Smelt de boter in een vrij grote pan en roer de preiringen, de sjalot en knoflooksnippers en de tomaatstukjes erdoor.
Leg een deksel op de pan en laat het groentemengsel op een laag vuur ca 10 minuten zachtjes smoren.
Schenk de visbouillon erbij en voeg de tijm, de venkelzaadjes en het saffraanpoeder toe.
Breng de soep al roerend aan de kook en voeg naar smaak zout toe.
Roer de visstukjes door de soep en kook ze op een laag vuur (de temperatuur van de soep moet onder het kookpunt blijven) zonder deksel gaar 6 - 8 min.
Roer eventueel de pernod door de soep en strooi de fijngehakte peterselie erover.

Tip
Serveer het geroosterde stokbrood , de geraspte kaas en de rouille apart.
De eters brengen de soep aan tafel op smaak net een beetje rouille, het stokbrood wordt in de soep gelegd en het geheel wordt bestrooid met de kaas.

Bron: Kook ook
Gepubliceerd door: Bert Allers in Kook Jij

Terug