Harira - I

Marokkaanse soep

harira

voor 6 personen

  • 2 eetl. olijfolie
  • 225 g mager lamsvlees in blokjes
  • 1 ui gesnipperd
  • ¼ knolselderij in heel fijne blokjes
  • 1 prei in fijne ringen
  • 2 wortels in kleine blokjes
  • 115 g kikkererwten 1 nacht geweekt en uitgelekt
  • 1 theel. gemalen gember
  • 1½ l water
  • 115 g rode linzen
  • zout & peper
  • 400 g tomaten ontveld zonder zaadjes en in blokjes
  • 1 eetl. tomatenpuree
  • 1 theel. kaneel
  • 1 rode paprika van zaadlijsten ontdaan en in stukjes
  • 50 g vermicelli
  • 1 bosje koriander gehakt
  • ½ bosje selderij
  • partjes citroen

Verhit de olie en bak het lamsvlees aan alle kanten goudbruin.
Voeg de ui, prei, wortel en de knolselderij toe en als de ui zacht is de kikkererwten,gember en het water.
Breng alles aan de kook, doe het deksel op de pan en laat de soep 1 uur
zacht koken, tot de kikkererwten bijna gaar zijn.
Voeg linzen, tomaten, tomatenpuree, kaneel en paprika toe en laat de soep 15 minuten koken.
Voeg de vermicelli toe, breng de soep aan de kook en laat hem nog 15 minuten zacht koken, tot de linzen en vermicelli zacht zijn.
Voeg de koriander,selderij en zout & peper toe.

Serveertip
Serveer de soep met partjes citroen.

Bron: Smulweb


Harira - II

ramadansoep met koriander

voor 6 personen

  • 300 g mager lamsvlees, in kleine blokjes
  • 1 grote ui, fijngehakt
  • 1 stukje gemberwortel, geraspt
  • 100 g linzen
  • 3 takjes peterselie
  • 1 stengel bleekselderij
  • 1 kaneelstokje
  • 1 theel. kurkuma
  • 1 theel. paprikapoeder
  • 1 theel. gemalen komijn
  • 1 eetl. citroensap
  • 100 g rijst
  • 4 takjes koriander, fijngehakt
  • 30 cl tomatenpuree
  • zout & peper
  • 3 l water
  • 2 bouillonblokjes

Doe de ui en de gember in een soepketel, samen met het vlees, de linzen, de takjes peterselie, de selderij, het kaneelstokje, de kurkuma, de paprika en de komijn.
Voeg het water toe, breng aan de kook en laat een uurtje pruttelen met het deksel op de soepketel.
Breng op smaak met peper, zout en de bouillonblokjes.
Voeg de rijst toe en laat 20 minuutjes meekoken.
Voeg de koriander en de tomatenpuree toe en laat nog 5 minuutjes koken.
Haal de peterselietakjes, de selderij en het kaneelstokje uit de soep, voeg het citroensap toe en laat nog eens 5 minuutjes koken.
Warm opdienen en serveren met citroensap en kaneelpoeder zodat de gasten naar eigen smaak de soep wat zuurder of zoeter kunnen maken.

Gepubliceerd door: De Wassende Maan


Harira - III

harira

  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • stukje gember van 3 cm
  • 1 theel. Râs al Hânout
  • 1 eetl. olie
  • 130 g kikkererwten
  • 50 cl tomaten passata
  • 400 g linzen, gekookt
 
  • 3 stengels bleekselderij
  • 30 cl water
  • 1 eetl. milde harrisa
  • chilipoeder naar smaak
  • zout naar smaak
  • Griekse yoghurt voor er door heen
  • 5 g peterselie

Snipper het uitje en hak de knoflook en gember fijn.
Snijd de bleekselderij in plakjes.
Fruit als eerste het uitje aan en voeg vervolgens de knoflook en gember toe als het uitje glazig is.
Voeg na 2 minuten ook de bleekselderij toe en roerbak een paar minuten.
Voeg vervolgens Râs al Hânout en harissa toe en bak nog 1 minuut mee.
Voeg dan de passata toe en het water toe.
Voeg niet ineens al het water toe, maar doe dit in stappen, zodat je de juiste dikte van de soep kunt bepalen.
Vervolgens kunnen de linzen en kikkererwten er ook bij.
Hak de peterselie en voeg de helft bij de soep.

Harira
Harira
Harira

Laat de soep dan ongeveer 10 minuten pruttelen op laag vuur.
Breng op smaak met zout en eventueel chilipoeder voor een iets pittigere soep.
Serveer de soep met de overgebleven peterselie en een beetje yoghurt.

Tip
Proef eerst de harissa, deze kan per merk en variant nogal verschillen in pittigheid. Pas de hoeveelheid aan naar je eigen smaak.

Bron: Jaimy Van Dijke
Gepubliceerd door: Leuke Recepten


Harira - IV

harira

  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 5 tomaten
  • 2 stengels witte selder
  • 1 zoete aardappel
  • 150 g tuinbonen
  • 1½ l groentebouillon
  • 250 g kikkererwten, blik
  • 1 eetl. Râs al Hânout
 
  • 1 theel. gemberpoeder
  • 1 theel. kurkuma
  • ½ theel. kaneelpoeder
  • olijfolie
  • peper & zout
  • 100 g zure room
  • citroenpartjes
  • 2 eetl. fijngehakte munt
  • 2 eetl. fijngehakte koriander

Verwarm de oven voor op 180 °C.
Leg de tomaten in een ovenschaal en bedruppel met olijfolie, pers er de knoflook boven uit en kruid met peper en zout.
Plaat 25 minuten in de oven.
Snipper de ui fijn.
Snijd de selder in kleine stukjes.
Schil en snijd de zoete aardappel in blokjes.
Fruit de ui glazig in olijfolie.
Voeg de selder en zoete aardappel bij de ui en voeg de Râs al Hânout, gemberpoeder, kurkuma en kaneel toe.
Roerbak 2 minuten.
Mix de ovengebakken tomaten glad.
Giet dit samen met de bouillon bij de groenten en breng aan de kook.
Laat op een zacht vuur 20 minuten sudderen.
Ontdoe de tuinbonen van hun vliesje.
Spoel de kikkererwten onder koud stromend water.
Voeg ze samen met de kikkererwten toe aan de soep.
Laat nog 5 minuten doorkoken.
Schep de soep in kommen en werk af met de verse munt en koriander en een lepel zure room. Geef er de citroenpartjes bij.

Bron: VLAM - Lekker van bij ons

Terug