|
|
Maak deze bouillon in het seizoen van mosselen en erwtensoep, er zijn dan gesneden groentepakketten te koop, dat bespaart een hoop snijwerk.
Ze hebben juist de goede verhouding van de verschillende groenten en bevatten geen kool.
Gebruik geen soepgroente of andere groentemixen, daar zit kool in die de bouillon bitter maakt.
De bouillon kan goed (in kleine doosjes) worden ingevroren.
Vul de pan met ⅓ van alle groenten en kruiden en zoveel water dat alles ruim onder staat en laat op laag vuur 3 uur trekken.
Zet een zeef op een andere pan, giet de groentebouillon hierin, dek de zeef af met plasticfolie en zet daar een met warm water gevulde pan op, zodat alle vocht uit de groente wordt geperst.
Doe de helft van de resterende groenten en kruiden in de schoongemaakte pan, doe er de gezeefde groentebouillon bij, vul aan met water tot alles onder staat en herhaal het bovenstaande.
Herhaal dit nog één keer.
Zeef de bouillon door een (celstof) passeerdoek, kook hem tot de helft in, laat hem afkoelen en vries hem in porties in.
Blus er, aangelengd met dezelfde hoeveelheid water, jus mee af, 'moedig' er sauzen mee aan of kook eens linzen in gelijke delen groentebouillon en fond blanc.
Saus bij zalm
Meng 10 cl bouillon, 10 cl room, wat peper, zout en citroensap met een mixer door elkaar.
|
|
Breng het water in een grote kookpot aan de kook en voeg een snuifje zout toe.
Maak de groenten schoon, snijd ze in grote stukken en voeg ze samen met de andere smaakmakers toe aan het kokende water.
Zet het deksel op de pot en laat een uurtje zachtjes sudderen.
Haal met een schuimspaan het schuim van de bouillon en giet door een zeef.
Je bouillon is klaar!
Voeg naar smaak eventueel nog wat zout toe.
Voor een krachtigere smaak kan je de gezeefde bouillon verder laten inkoken.
De bouillon kan je ook invriezen om op een later tijdstip te gebruiken.
Tip
Je mag gerust bijkomende groenten verwerken.
Groentebouillon is ideaal om groenteresten op te gebruiken.