Groene varkenssoep

    • Bouillon:
  • 500 g procureur of schouderkarbonade
  • 150 g wortel
  • 1 ui
  • 1 prei
  • paar takjes tijm
  • scheut witte wijn
  • 2 liter water
    • Soep:
  • 150 g fijngehakte ui
  • 100 g fijngesneden pancetta
  • 1 l bouillon
  • 300 g geschilde en klein gesneden topinamboer (aardpeer)
  • 450 g doperwten
  • 2 takjes mint
  • 2 takjes tijm
  • 125 cl crème fraîche
    • Ter garnering:
  • 4 middelgrote kastanjechampignons
  • bakje rode koolscheuten (cress)
  • verkruimelde gebakken pancetta
    • Spekbrood:
  • 300 g kleingesneden spekblokjes (buikspek)
  • 500 g Soezie all-in-mix voor brood met pitten

Bouillon:
Het vlees aanbraden en de overige ingrediënten toevoegen en even mee braden.
Afblussen met de wijn en aanvullen met 2 liter koud water.
Met deksel een dagdeel later trekken.
Zeven en snel terugkoelen.
Na het vormen van een vetlaagje deze eraf scheppen.

Soep:
De ui en de pancetta aanfruiten in wat boter.
De bouillon en de overige ingrediënten toevoegen.
De mint en tijm in een groot theebuiltje erbij.
Ruim een half uur laten koken tot alles pureerbaar gaar is.
Kruidenbuil verwijderen en het geheel pureren en door zeef wrijven.
Al roerend de crème fraîche toevoegen.
Op smaak maken met zout & peper.

Garnering:
Per soepbord een kastanjechampignon uithollen en 10 minuutjes wat laten garen in de warme soep.
Schoonspoelen en vullen met de gebakken en verkruimelde pancetta.
In de soep een eilandje maken met wat rode kool scheuten (cress) en daarop de gevulde champignon leggen.

Spekbrood:
De klein gesneden spekblokjes (van buikspek) uitbakken.
Vrijgekomen vet verwijderen.
De uitgebakken spekjes crushen.
Toevoegen bij Soezie all-in-mix en in de broodmachine in ongeveer 4 uur lang tot een smakelijk brood laten worden.

Volg vooral de aanwijzingen op het Soeziepak.
Een diagonaal doorgesneden plak serveren bij de soep.

Sándor Schiferli & kookgenoot

Terug