|
|
Mix de watermeloen (houd een paar blokjes apart voor de garnering), tomaten. komkommer, knoflook, rode peper, balsamicoazijn, basilicum, olijfolie en 5 cl water in een blender tot een gladde soep.
Breng op smaak met zout & peper en laat minimaal 2 uur koelen in de koelkast.
Serveer de soep in glaasjes met de overgebleven watermeloenblokjes en strooi er wat feta over.
voor 4 - 8 personen
|
|
Snij wat van de watermeloen in mooie miniblokjes voor de garnering, de rest mag in grove stukken.
Snij ook de tomaat, de (geschilde) komkommer en de (ontkorste) boterhammen in stukken.
Doe alles in de keukenmachine of blender.
Maal een paar keer, laat dan 5 minuten staan zodat het brood vanzelf zacht en zompig wordt door het vocht.
Voeg dan uitgeperste knoflook, Spaanse peper (zonder zaadjes), azijn, olijfolie, zout & peper toe en maal helemaal fijn.
Proef en breng op smaak.
Zet minstens 2 uur in de koelkast tot het ijs- en ijskoud is.
Giet in 4 borden/kommen of 8 glaasjes.
Garneer met de blokjes watermeloen en schenk er nog een sliertje olijfolie over.
Tips
Nóg lekkerder is om de in stukken gesneden tomaten eerst een half uurtje te roosteren in een hete oven (200 - 220 °C)
Voor wie zo'n heel bord met koude plens wat veel van het goede is, adviseer ik om gazpacho te serveren in glaasjes.
Dan heeft u meteen het dubbele aantal porties.
Ook leuk
Een blaadje munt of basilicum erop.
Of ook wat blokjes komkommer.
Bron: Karin Luiten
Gepubliceerd door: Trouw
voor 6 personen
|
|
Mix de blokjes watermeloen, paprika en tomaat door elkaar met de ui, de olijfolie en tenslotte het tomatensap zodat een homogene gazpacho ontstaat (zonodig zeven).
Breng op smaak met een mespuntje peper en zout, voeg de druppels grenadine toe (vooral niet te veel!) en zet minstens 1 uur in de koelkast.
Vul de glaasjes met de gazpacho en garneer met een schijfje watermeloen.
Bron: José Maréchal
Gepubliceerd door: Okoko recepten
|
|
Snijd 50 g brood in kleine blokjes en houd apart.
Trek de rest van het brood in stukjes en doe in een kom.
Schenk de olie erover en voeg de knoflook en de komijn toe.
Laat 20 minuten staan.
Breng een pan met water aan de kook.
Snijd de tomaten aan de onderkant kruislings in.
Dompel ze 20 sec. in kokend water.
Neem ze eruit met een schuimspaan en laat afkoelen.
Pel daarna het vel eraf.
Snijd de tomaten in kwarten en verwijder de zaadlijsten.
Snijd het vruchtvlees van 1 tomaat in kleine blokjes van 5 mm en houd apart.
Doe het brood met de olie, tomaten en meloen in de blender.
Voeg 20 cl water, de azijn en peper en zout naar smaak toe.
Pureer tot een gladde soep.
Laat 1 uur koud worden in de koelkast.
Serveer de kleingesneden tomaat, ui en broodblokjes er apart bij.
|
|
Snij de korsten van het brood, breek of snij het in stukken en week ze in 5 eetlepels warm water.
Spoel en halveer de paprika, verwijder zaadjes en zaadlijsten, snij hem in blokjes.
Schil de komkommer en snij hem eveneens in blokjes.
Dompel de tomaten kort in kokend water.
Spoel meteen onder koud water, pel en ontpit de tomaten.
Druk het vruchtvlees door een zeef en vang het sap op.
Giet het bij het tomatensap.
Snipper de ui en de knoflook.
Snij de meloen in dobbelsteentjes.
Rasp de limoenschil.
Hou 2 eetlepels meloenblokjes apart voor de afwerking.
Pureer de rest van de meloen met de paprika, de komkommer, de ui en de knoflook in de keukenmachine.
Voeg de gezeefde tomaten, het tomatensap, het uitgeknepen brood, limoensap en olijfolie toe en draai verder tot een gladde soep.
Voeg eventueel wat water toe.
Breng op smaak met paprikapoeder, peper, zout en suiker.
Verdeel de soep over mooie glaasjes.
Werk af met een toefje zure room en meloenblokjes.
Bestrooi met geraspte limoenschil.
Bron: Libelle lekker