Gazpacho van pruimtomaten met basilicumschuim

gazpacho (2K)
voor 4 - 6 personen
  • 6 rijpe pruimtomaten of grote trostomaten
  • ½ geschilde komkommer
  • 1/4 bloemkool in kleine stukjes
  • 2 fijngesneden teentjes knoflook
  • 2 verkruimelde, gedroogde chilipepertjes
  • 1 grote ui, in blokjes gesneden
  • ½ liter koude groentebouillon
  • versgemalen peper en zout
  • ⅓ rode, ⅓ groene, ⅓ gele paprika
    in kleine blokjes gesneden
  • 2 eetl. extra vierge olijfolie
    • voor het basilicumschuim:
  • ⅛ l slagroom
  • 4 eetl. groentebouillon
  • 4 eetl. vers gesneden
  • basilicum + blaadjes
    • voor de garnering
  • peper
  • zout

Doe alle ingrediĆ«nten, behalve de olijfolie in de mixerblender en pureer de ingrediënten goed fijn.
Meng geleidelijk de olijfolie erdoor en breng het geheel op smaak met peper en zout.
Wrijf het mengsel door een fijne zeef en laat het goed koelen.
In de tussentijd het basilicumschuim maken door de bouillon met de slagroom aan de kook te brengen en de basilicum toevoegen.
Eén minuut laten doorkoken en op smaak brengen met peper en zout.
In de mixer blender goed fijn pureren en laten afkoelen.
Vlak voor het serveren schuimig kloppen met een staafmixer.
De koude soep even goed doorroeren en in koude, diepe borden of kommen scheppen.
Het schuim in het midden scheppen en garneren met een topje basilicum.

Wijnadvies
Castillo de Moral, Rosado, Spanje

Succestip
Serveer alle ingrediënten apart in kleine kommetjes als extra garnering in de soep.
Serveer eventueel ook kleine broodcroutons.

Bron: Spar Succes recepten

Terug