vegetarisch, voor 2 personen
|
|
Snijd 3 sneetjes brood in dobbelsteentje.
Verwarm de olie in een koekenpan en bak hierin de broodblokjes aan alle kanten bruin.
Snijd de korst van de rest van het brood en week het brood in de bouillon.
Ontvel de tomaten, verwijder de pitjes en snijd het vruchtvlees in stukken.
Maak de rest van de groente schoon.
Snijd ¼ van de gele en de groene paprika en een stuk komkommer in kleine blokjes.
Snijd de rest van de groente in stukken.
Pureer de stukken groente met het brood en de bouillon in een keukenmachine of met een blender fijn.
Laat dit goed koud worden.
Maak de soep op smaak met cayennepeper en wat azijn.
Snijd de ham en de chorizo in blokjes.
Doe dit in aparte schaaltjes evenals de blokjes paprika, komkommer en brood.
Geef dit bij de soep.
|
|
Behalve de bovenstaande ingrediƫnten wordt door sommigen, bij voorkeur, hieraan een beetje ui en oud brood toegevoegd. (Hiervoor wordt het ouderwetse dikke brood gebruikt ).
Als u de gazpacho enkele dagen wil bewaren (uiteraard in koelkast), moet u geen brood of uien aan toevoegen. Deze twee producten zorgen ervoor dat de gazpacho binnen enkele uren gaat fermenteren.
De wijze waarop de tomaten verwerkt worden, is erg belangrijk; daarom besteden wij er extra aandacht aan.
Blancheer en ontvel de tomaten.
Voordat u begint moet u kruislinks een snee in de tomaat aanbrengen, zoals de foto laat zien.
Dompel de tomaten gedurende 1 minuut in kokend water.
Vervolgens haalt u ze eruit en dompelt u ze meteen in koud water.
Zo kunt u het vel gemakkelijk verwijderen.
Ook kunnen de tomaten met vel en al vermalen worden, om vervolgens door een zeef halen.
Ontdoe de paprika van de steel en zaadjes, pel de knoflook en snij de punten van de komkommer af.
Snij alles in kleine stukjes en doe alles in een mixer / blender.
Voeg zout en azijn toe.
Pas op met het zout !!
Omdat sommige mensen niet van azijn houden, kun u deze beter later toevoegen.
Mix alles goed door, totdat u een dikke en homogene massa heeft gekregen.
Daarna voegt u 30 cl olijfolie extra virgen toe.
Vlak voordat u de soep opdient, voegt u 2 liter zeer koud water toe.
De onverdunde soep die u niet wil gebruiken, kunt u enkele dagen bewaren in de koelkast.
Ook dan voegt u, vlak voor het serveren, het koude water er aan toe.
Als laatste, tegelijkertijd met de gazpacho, zet u drie bordjes op tafel met in stukjes gesneden ui, komkommer en brood.
De gazpacho is niet alleen smaakvol en voedzaam; het is ook zeer gezond, omdat het rijk is aan vitaminen. Als u GEEN of weinig zout hebt toegevoegd, heeft deze gazpacho tevens een reinigend effect op het lichaam. (Het werkt vochtafdrijvend).
|
|
Schil de komkommer.
Snijd de uiteinden van de courgette en overlangs in tweeën.
Verwijder de zaadujst en stoom hem 30 minuten.
Af laten koelen.
Hak de basilicumblaadjes fijn.
Dompel de tomaten 1 minuut in kokend heet water om het vel los te maken.
Pel ze, snijd ze in tweeën en verwijder de pitjes.
Snijd de paprika's in tweeën, verwijder zaad en zaadlijsten en leg ze met de schil naar boven onder de grill, totdat het vel zwart begint te worden en blazen vertoont.
Pel ze.
Pureer in een keukenmachine de helft van de komkommer,
de courgette, de helft van de paprika's, driekwart van de tomaten, de uien, knoflook, olijfolie en citroensap.
Zout, peper en cayennepeper toevoegen.
Als het mengsel te dik is, eventueel verdunnen met tomatensap.
Minstens 4 uur in de koelkast zetten.
Serveer de soep samen met de resterende, in blokjes gesneden komkommer, tomaten en paprika.
Gazpacho wordt altijd ijskoud met ijsblokjes geserveerd.
Bron: NN