Gazpacho - I

vegetarisch, voor 8 personen

  • 2 kg rijpe tomaten
  • 4 teentjes knoflook
  • 4 groene paprika's
  • een stuk stokbrood (van een dag oud)
  • olijfolie
  • azijn
  • zout
  • water
garnering:
  • komkommer
  • hard gekookt ei

Week het brood in water.
Doe in een blender 5 geschilde tomaten, knoflook en de schoongemaakte paprika.
Vervolgens een scheut olie en azijn (de dubbele hoeveelheid van de olie), zout, een stuk brood (verwijder eerst de korst) en water.
Maak het goed fijn en zeef het.
Voeg water toe naar believen.
Serveer het zeer koud met blokjes komkommer en klein gesneden hard gekookt ei.
Gebakken blokjes brood (soldaatjes) zijn er ook lekker bij.

Gerard Schaefers


Gazpacho - II

gazpacho2 (3K)

vegetarisch, voor 4 personen

  • 1 komkommer, in stukken
  • 1 pot gegrilde paprika, 225 g uitgelekt
  • 1 l tomatensoep
  • 1 bakje cherry-tomaten aan de tak, 250 g
  • 2 eetl. olijfolie
  • 100 g feta, verbrokkeld
  • 1 zakje croutons, 75 g
  • 2 bosuitjes in ringetjes
  • zout
  • peper

Pureer met een staafmixer de komkommer, gegrilde paprika en de helft het tomatengroentensap.
Voeg daarna de rest van het sap toe.
Verwijder de takjes en kroontjes van de tomaatjes.
Houd er een paar achter met takje ter garnering en bestrijk ze dun met olie.
Verhit de grillpan en gril de tomaatjes 2 - 3 minuten.
Roer de olijfolie door het groentemengsel en breng het op smaak met zout en (versgemalen) peper.
Verdeel het groentemengsel over 4 glazen of soepborden en leg in elk glas of bord enkele tomaatjes.
Strooi de feta, croutons en bosui erover.

Bron: Albert Heijn


Gazpacho - III

gazpacho2 (3K)

vegetarisch

  • ½ kg rijpe tomaten
  • 1 groene paprika, niet te dik
  • 1 teentje knoflook
  • 60 g droog brood
  • 1 kleine komkommer
 
  • ½ ui of een kleine ui
  • 3 eetl. olie
  • 2 eetl. azijn
  • 2 l water
  • 1 eetl. zout

Pel de komkommer, knoflook en ui.
Snijd in stukjes, samen met de rest van de ingrediënten en een halve liter water.
Bewaar de andere 1½ liter.
Roer alles staafmixer of een keukenmachine.

Je kunt het serveren als een soep met geroosterde broodkruimels of stukjes komkommer, of je kunt het drinken als een super verfrissend drankje in de zomer.

Bron: Xelu.net


Gazpacho - IV

Gazpacho

vegetarisch

  • 1 kg tomaten
  • 1 – 1½ komkommer
  • 2 uien
  • 1 rode paprika
  • 1 groene paprika
  • 1 stengel bleekselderij
  • 3 tenen knoflook
 
  • 5 eetl. olijfolie
  • sap van een citroen
  • peper & zout
  • tabasco of wat (gedroogde) rode peper
  • water
  • ijsblokjes

Als u een soep met een 'bite' wenst, snijdt u een klein deel van de groenten zeer fijn en houd ze apart – niet de ui.
De rest mag grof worden gesneden, omdat het toch gepureerd wordt.
Ontvel de tomaten, verwijder de snot met pitjes en snij ze in brokken (en dus een deel in kleine stukjes).
Snijd de paprika's doormidden, verwijder het zaad en de zaadlijsten, was ze en snijd ze in brokken (en een deel in kleine stukjes).
Schil en hak de ui.
Schil de komkommer, snijd hem in plakjes en vervolgens in (kleine) stukjes.
Pers de knoflooktenen.
Houd het zeer fijn gesneden deel van de groenten apart en pureer de rest in een kom of pan, met knoflook, het water (met mate en naar behoefte), de olijfolie.
Op smaak brengen met peper en zout en tabasco en citroensap.

Als u ze apart heeft gehouden:
Roer de fijngesneden groenten er doorheen en zet het zo koud mogelijk weg.
Bij het opdienen evt. ijsblokjes erin doen.

Bron: MergenMetz


Gazpacho - V

vegetarisch, voor 6 - 8 porties

  • 1 - 1,2 kg tomaten
  • 1 ui
  • 1 komkommer
  • 1 paprika
  • 5 à 6 teentjes knoflook
  • 10 à 12 eetl. witte balsamicoazijn
 
  • 1 handvol basilicum
  • 6 eetl. olijfolie
  • 4 plakjes toast
  • 1 blik gepelde of gepureerde tomaten
  • ½ l koude groentebouillon
  • zout & peper

Maak de groenten schoon, leg een beetje van elk stuk apart en snij de rest in grove stukken, schil de tomaten niet.
Pureer portiegewijze de ingrediënten, groenten, azijn, basilicum in een mixer en voeg telkens wat bouillon toe zodat de pureering werkt.
Pureer toast met een beetje vloeistof en voeg olie toe, klop de soep op en laat enkele uren in de koelkast staan.
Versier elk bord soep met een lepel in blokjes gesneden groenten en een basilicumblad.

Bron: Elisabeth Melzers
Gepubliceerd door: kraut & rüben


Klassieke gazpacho - VI

Gazpacho

vegetarisch

  • 7½ cl olijfolie
  • 2 tenen knoflook
  • 500 g tomaten, van goede kwaliteit
  • 3 eetl. rode wijnazijn
  • 1 rode ui
  • 1 komkommer
 
  • snuf peper& zout
  • 1 sneetje brood
  • 1 geroosterde paprika, uit pot
  • ½ rode peper, naar smaak
  • croutons
  • verse basilium voor garnering

Snijd de tomaten en rode ui in grove stukken en doe in een blender.
Bewaar ¼ van de komkommer en snijd de rest ook in stukken en voeg toe aan de blender.
Doe de olijfolie, knoflook, rode wijnazijn en rode peper toe en mix door elkaar.
Voeg dan de gegrilde paprika en het brood toe en mix nogmaals goed door.
Breng de gazpacho op smaak met peper en zout.
Als het goed is, is de gazpacho precies de juiste dikte.
Maar als de gazpacho toch te dik is kun je een beetje water toe voegen, is hij te dun dan voeg je wat extra brood toe.

Klassieke gazpacho
Klassieke gazpacho
Klassieke gazpacho

Schenk de gazpacho in glaasjes en zet ze minimaal 1 uur in de koelkast zodat de soep goed koud wordt.
Snijd de overgebleven komkommer in kleine blokjes en garneer samen met de croutons en basilicum over de glaasjes gazpacho.
Gazpacho is lekker als voorgerechtje of bij de tapas en wordt ijskoud geserveerd.
Met dit recept maak je ongeveer 1 liter gazpacho, goed voor 4 grote of 6 kleine glaasjes.

Bron: Leuke Recepten


Gazpacho - VII

Gazpacho

vegetarisch, voor 2 personen

  • 3 eieren
  • 6 oude volkoren boterhammen
  • 2 eetl. olijfolie
  • 500 g tomaten
  • 1 kleine gele paprika
  • 1 kleine groene paprika
 
  • ½ komkommer
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • ¼ bouillontablet met minder zout
  • 1 eetl. azijn

Kook de eieren hard en laat ze afkoelen.
Snijd 3 boterhammen in dobbelsteentje.
Verwarm de olie in een koekenpan en bak hierin de broodblokjes aan alle kanten bruin.
Snijd de korst van de rest van het brood en week het brood in 20 cl water.
Was de tomaten, verwijder de pitjes en snijd het vruchtvlees in stukken.
Maak de rest van de groente schoon.
Snijd ¼ van de gele en de groene paprika en een stuk komkommer in kleine blokjes.
Snijd de rest van de groente in stukken.
Pureer de stukken groente met het brood, het water en het stukje bouillontablet in een keukenmachine of met een blender fijn.
Laat dit goed koud worden.
Pel de gekookte eieren en hak ze in grove stukken.
Maak de soep op smaak met (cayenne)peper en wat azijn.
Doe de blokjes groente, de eieren en de broodblokjes in aparte schaaltjes.
Serveer dit bij de soep.

Komkommer over?

Bron: Voedingscentrum


Gazpacho - VIII

Gazpacho

    • voor de verse groenten en kruiden
  • 2 grote, rijpe tomaten
  • 1 knoflookteentje
  • komkommer, in blokjes
  • rode paprika, in in reepjes
  • 1 sjalot
  • verse basilicumblaadjes
 
    • voor de extra smaakmakers en brood
  • een flinke scheut olijfolie
  • enkele druppels sherryazijn
  • een scheutje witte wijn
  • broodkruim van 4 sneden wit brood
  • 1 theel. tomatenconcentraat

Snijd de groenten in grove stukken.
Uiteraard de zaden en zaadlijst van de rode paprika verwijderen.
Doe in de blender.
Voeg witte wijn toe, olijfolie, broodkruim en tomatenconcentraat toe.
Goed mixen!
Wie wil: duwt de koude soep door een zeef of roer door een passe-vite: zodat alle zaadjes en velletjes verwijderd worden uit je gazpacho soep.
Is je soep te dik, voeg dan wat wijn toe of olijfolie of water toe.
Proef en breng je koude tomatensoep verder op smaak met peper, zeezout en sherryazijn naar wens.

Bron: 101+ Pompoensoep Recepten

Terug