vegetarisch, voor 8 personen
|
|
|
|
Week het brood in water.
Doe in een blender 5 geschilde tomaten, knoflook en de schoongemaakte paprika.
Vervolgens een scheut olie en azijn (de dubbele hoeveelheid van de olie), zout, een stuk brood (verwijder eerst de korst) en water.
Maak het goed fijn en zeef het.
Voeg water toe naar believen.
Serveer het zeer koud met blokjes komkommer en klein gesneden hard gekookt ei.
Gebakken blokjes brood (soldaatjes) zijn er ook lekker bij.
Gerard Schaefers
vegetarisch, voor 4 personen
|
|
Pureer met een staafmixer de komkommer, gegrilde paprika en de helft het tomatengroentensap.
Voeg daarna de rest van het sap toe.
Verwijder de takjes en kroontjes van de tomaatjes.
Houd er een paar achter met takje ter garnering en bestrijk ze dun met olie.
Verhit de grillpan en gril de tomaatjes 2 - 3 minuten.
Roer de olijfolie door het groentemengsel en breng het op smaak met zout en (versgemalen) peper.
Verdeel het groentemengsel over 4 glazen of soepborden en leg in elk glas of bord enkele tomaatjes.
Strooi de feta, croutons en bosui erover.
|
|
Pel de komkommer, knoflook en ui.
Snijd in stukjes, samen met de rest van de ingrediënten en een halve liter water.
Bewaar de andere 1½ liter.
Roer alles staafmixer of een keukenmachine.
Je kunt het serveren als een soep met geroosterde broodkruimels of stukjes komkommer, of je kunt het drinken als een super verfrissend drankje in de zomer.
|
|
Als u een soep met een 'bite' wenst, snijdt u een klein deel van de groenten zeer fijn en houd ze apart – niet de ui.
De rest mag grof worden gesneden, omdat het toch gepureerd wordt.
Ontvel de tomaten, verwijder de snot met pitjes en snij ze in brokken (en dus een deel in kleine stukjes).
Snijd de paprika's doormidden, verwijder het zaad en de zaadlijsten, was ze en snijd ze in brokken (en een deel in kleine stukjes).
Schil en hak de ui.
Schil de komkommer, snijd hem in plakjes en vervolgens in (kleine) stukjes.
Pers de knoflooktenen.
Houd het zeer fijn gesneden deel van de groenten apart en pureer de rest in een kom of pan, met knoflook, het water (met mate en naar behoefte), de olijfolie.
Op smaak brengen met peper en zout en tabasco en citroensap.
Als u ze apart heeft gehouden:
Roer de fijngesneden groenten er doorheen en zet het zo koud mogelijk weg.
Bij het opdienen evt. ijsblokjes erin doen.
vegetarisch, voor 6 - 8 porties
|
|
Maak de groenten schoon, leg een beetje van elk stuk apart en snij de rest in grove stukken, schil de tomaten niet.
Pureer portiegewijze de ingrediënten, groenten, azijn, basilicum in een mixer en voeg telkens wat bouillon toe zodat de pureering werkt.
Pureer toast met een beetje vloeistof en voeg olie toe, klop de soep op en laat enkele uren in de koelkast staan.
Versier elk bord soep met een lepel in blokjes gesneden groenten en een basilicumblad.
Bron: Elisabeth Melzers
Gepubliceerd door: kraut & rüben
|
|
Snijd de tomaten en rode ui in grove stukken en doe in een blender.
Bewaar ¼ van de komkommer en snijd de rest ook in stukken en voeg toe aan de blender.
Doe de olijfolie, knoflook, rode wijnazijn en rode peper toe en mix door elkaar.
Voeg dan de gegrilde paprika en het brood toe en mix nogmaals goed door.
Breng de gazpacho op smaak met peper en zout.
Als het goed is, is de gazpacho precies de juiste dikte.
Maar als de gazpacho toch te dik is kun je een beetje water toe voegen, is hij te dun dan voeg je wat extra brood toe.
Schenk de gazpacho in glaasjes en zet ze minimaal 1 uur in de koelkast zodat de soep goed koud wordt.
Snijd de overgebleven komkommer in kleine blokjes en garneer samen met de croutons en basilicum over de glaasjes gazpacho.
Gazpacho is lekker als voorgerechtje of bij de tapas en wordt ijskoud geserveerd.
Met dit recept maak je ongeveer 1 liter gazpacho, goed voor 4 grote of 6 kleine glaasjes.
vegetarisch, voor 2 personen
|
|
Kook de eieren hard en laat ze afkoelen.
Snijd 3 boterhammen in dobbelsteentje.
Verwarm de olie in een koekenpan en bak hierin de broodblokjes aan alle kanten bruin.
Snijd de korst van de rest van het brood en week het brood in 20 cl water.
Was de tomaten, verwijder de pitjes en snijd het vruchtvlees in stukken.
Maak de rest van de groente schoon.
Snijd ¼ van de gele en de groene paprika en een stuk komkommer in kleine blokjes.
Snijd de rest van de groente in stukken.
Pureer de stukken groente met het brood, het water en het stukje bouillontablet in een keukenmachine of met een blender fijn.
Laat dit goed koud worden.
Pel de gekookte eieren en hak ze in grove stukken.
Maak de soep op smaak met (cayenne)peper en wat azijn.
Doe de blokjes groente, de eieren en de broodblokjes in aparte schaaltjes.
Serveer dit bij de soep.
|
|
Snijd de groenten in grove stukken.
Uiteraard de zaden en zaadlijst van de rode paprika verwijderen.
Doe in de blender.
Voeg witte wijn toe, olijfolie, broodkruim en tomatenconcentraat toe.
Goed mixen!
Wie wil: duwt de koude soep door een zeef of roer door een passe-vite: zodat alle zaadjes en velletjes verwijderd worden uit je gazpacho soep.
Is je soep te dik, voeg dan wat wijn toe of olijfolie of water toe.
Proef en breng je koude tomatensoep verder op smaak met peper, zeezout en sherryazijn naar wens.
Bron: 101+ Pompoensoep Recepten
voor 6 personen
|
|
Snijd de kipfilets in de lengte in 3 repen en steek ze elk op een houten spies.
Doe het paprikapoeder en olie in een ovenschaal.
Voeg het knoflookteentje toe en meng door elkaar.
Rol de vleesspiesen hierin, dek af en zet in de koelkast.
Halveer de komkommer in de lengte, verwijder de zaadjes en snij in fijne blokjes.
Maak de gele paprika schoon, snij een kwart ervan klein.
Snijd de rode peper in dunne ringen, zet apart bij de komkommer- en paprikablokjes.
Schil de overige komkommer en paprika, maak de paprika schoon.
Verwijder het steeltje van de tomaten.
Verwijder de korstjes van de toast.
Snijd alles in grote stukken en doe in een keukenmachine met 2 eetlepels olie, 10 cl water, tomatenpuree en wijnazijn.
Breng op smaak met zout en een snufje suiker en pureer fijn.
Kruid indien nodig.
Koel minstens 30 minuten.
Zout de vleesspiesjes en bak ze op hoog vuur in een pan of op de grill in 2 à 3 minuten aan elke kant lichtbruin.
Serveer de gazpacho met de in blokjes gesneden groenten en kipspiesjes.
|
|
Ontvel de tomaten.
Schil de komkommer.
Pers de knoflook.
Roer alle ingrediënten goed door elkaar en mix tot een gladde emulsie.
Breng de soep op smaak.
Bron: Velt - Samen eco actief
Gepubliceerd door: De Wassende Maan