Franse uiensoep - I

  • 500 g uien, in plakken
  • 50 g boter
  • 1 eetl. bloem
  • 2 bouillontabletten
  • 1 glas witte wijn
  • 4 of 8 plakken (oud) stokbrood
  • 100 g geraspte Gruyère of belegen Goudse

Smoor de uien in de boter in een braadpan onder een deksel en op betrekkelijk laag vuur tot ze volkomen zacht geworden zijn, dat kan wel een half uur duren.
Voeg tegen het eind wat zout toe.
Roer de bloem erdoor.
Giet de witte wijn erbij en laat op hoog vuur de alcohol verdampen.
Giet i liter (uien)water erbij plus de bouillonblokjes.
Kook een kwartier of iets langer.
Rooster de sneden stokbrood goudbruin.
Doe de soep vervolgens in kommen, leg er plakken stokbrood op en bestrooi alles met de kaas.
Zet de kommen onder een grill en gratineer tot het een mooi kleurtje heeft.
Een kwartiertje in de hete (225 °C) oven kan ook.

Truc: doe alle uienschillen in een pan met water en laat ze op zacht vuur 10 minuten trekken.
Niet langer, anders wordt het bitter.
Giet af door een zeef.
Dit prachtig bruine en geurige uienwater is een puike basis voor de bouillon.

Bron: Onno Kleyn & Karin Luiten


Franse uiensoep - II

Franse uiensoep

  • 2 grote uien
  • teentje knoflook
  • mespunt suiker
  • 1 eetl. vloeibare margarine
  • 1 eetl. bloem
  • 30 cl (groente)bouillon (van tablet)
  • 5 cl droge witte wijn
  • tijm
  • 2 sneetjes (wit)brood
  • 1 eetl. geraspte belegen 30+ kaas

Maak de uien de knoflook schoon.
Snijd de uien in halve ringen.
Fruit de uien met de suiker in de margarine goudgeel en pers de knoflook er boven uit.
Strooi de bloem er over en warm dit goed door.
Giet er al roerend de bouillon, de wijn en de tijm bij en breng dit aan de kook.
Kook de soep 15 minuten.
Maak de soep eventueel op smaak met peper.
Snijd uit het brood 2 rondjes.
Warm de grill voor.
Verdeel de soep over 2 grote soepkoppen en leg het brood erop.
Strooi de kaas over de broodrondjes en laat de kaas onder de hete grill kleuren.

Menusuggestie
Lekker met als hoofdgerecht forel en papillot, snijboontjes en aardappelpuree.

Geraspte kaas over?

Bron: Voedingscentrum


Franse uiensoep - III

Franse uiensoep

  • 5 grote uien
  • 1 l water
  • 1 tablet kippenbouillon
  • hoeveboter
  • peper & zout naar smaak
 
  • laurier
  • tijm
  • Italiaanse kruidenmix
  • toast met kaas

Snijd de uien in fijne ringen.
Neem een pan en smelt hierin de boter goudbruin, voeg er dan de uien aan toe.
Laat de uien mooi bruin aan alle kanten karameliseren, maar zet het vuur niet te hoog zodat de uien niet verbranden.
Blus de pan met het water en schraap met een houten lepel de aanbaksels los.
Doe alles van de pan in een soeppan met de laurier, tijm, de rest van het water, de kippenbouillon en de Italiaanse kruidenmix.
Breng aan de kook en laat 30 minuten zachtjes sudderen.
Leg ondertussen de toast met kaas onder de grill totdat de kaas begint op te borrelen en plaats toast met kaas boven op de ajuinsoep geserveerd in soepkommen.
Garneer eventueel met een takje groen.

Bron: Piet Huysentruyt

Terug