Erwtensoep zonder erwten

Erwtensoep zonder erwten

  • 1 knolselderij, schillen en in stukken
  • wit van 3 dikke preien, gewassen en in stukken
  • 2 uien in kwarten
  • 2 aardappelen, geschild en in stukken
  • (restje bloemkool, omdat het er nog lag)
  • flinke scheut water
  • kippenbouillonblokjes (heiligschennis, ik weet het. Maar erg handig)
 
  • 10 peperkorrels
  • 2 grote potten of blikken witte bonen
  • 150 g spekreepjes
  • scheut olijfolie
  • 2 dl room of sojaroom
  • melk of water om te verdunnen
  • 3 eetl. gehakte platte peterselie

Verhit de olie in een grote soeppan en bak de ui een minuutje mee.
Voeg prei, knolselderij, aardappel (kun je ook best weglaten, mist niemand) en roerbak enkele minuten tot het slinkt.
Voeg peperkorrels en water toe en laat 15 minuten sudderen met de deksel erop.
Voeg bonen toe en 2 - 3 bouillonblokjes en laat zachtje pruttelen tot alles zacht is.
Pureer in keukenmachine of met staafmixer alles tot een dikke gladde saus.
Voeg spekreepjes toe en laat nog 10 minuten pruttelen.
Voeg room toe.
Verdun de soep met melk of water en breng weer bijna aan de kook.
Voeg peterselie toe en schep de soep in kommen of borden.
Lekker met dikke sneden grof volkoren.

Bron: Yneke Kootstra
Gepubliceerd door: De Bruinebonenbende

Terug