Erwtensoep - I

 

erwtensoep (2K)

  • 1 hamschijf
  • 3 spareribs
  • 1 rookworst
  • 1 laurierblaadje
  • ½ eetl. peperkorrels
  • ½ eetl. zout
  • 2 bouillonblokjes
  • 1 kleine knolselderij
  • 2 grote aardappelen
  • 1 prei
  • 1 blik doperwten, groot
  • ½ bosje bladselderij

Breng in een ruime soeppan 1½ liter water met de hamschijf, de krabbetjes, het laurierblad, de peperkorrels, zout en bouillonblokjes aan de kook.
Laat dit ca. 1½ uur zachtjes koken.
Schil en snijd ondertussen de knolselderij en de aardappels in blokjes.
Snijd de prei in ringen.
Voeg de knolselderij, aardappelen, prei en doperwten na 1½ uur toe.
Laat alles nog ca. 15 minuten koken.
Voeg dan de rookworst toe en laat alles nog ca. 15 minuten zachtjes koken.
Snijd de bladselderij fijn.
Haal het laurierblad en de peperkorrels met een schuimspaan uit de soep.
Haal de hamschijf, de krabbetjes en de rookworst uit de soep.
Laat even afkoelen.
Pureer de soep met een staafmixer of haal door een roerzeef.
Verwijder de botjes en snijd het vlees in kleine stukjes.
Snijd de worst in plakjes.
Voeg het vlees weer toe aan de soep.
Breng op smaak met zout & peper.
Garneer de soep met de bladselderij.
Lekker met roggebrood met boter en katenspek.

Bron: Vlees.nl


Erwtensoep - II

voor 8 porties

  • 400 g spliterwten
  • 500 g hamschijf
  • 3 preien, in plakjes
  • 1 grote aardappel, in stukjes
  • ½ selderijknol, in kleine blokjes
  • 1 rookworst

Doe de erwten met het vlees en 2 liter water in een pan en breng aan de kook.
Schuim af en doe het deksel op de pan.
Laat 1 uur zachtjes koken.
Haal dan het vlees eruit, verwijder het bot en snijd het vlees in stukjes.
Doe ze met de prei, aardappel en selderijknol weer bij de soep en laat nog een half uur garen.
Ik vind het lekker om een klein gedeelte zeer klein gesneden prei en selderijknol achter te houden en pas 5 minuten voor het serveren toe te voegen, maar dat moet u zelf zien.
Roer de soep grondig door en breng hem op smaak met zout & peper.
Warm de rookworst in de soep.
Voeg voor het serveren de bladselderij toe.

Bron: Onno Kleyn


Erwtensoep - III

  • 600 g groene erwten
  • 400 g spliterwten
  • 1 kg platte ribben
  • 2 varkenshielen
  • 500 g buikspek
  • 2 kruidenbouillontabletten
  • 1 selderieknol
  • 2 bossen selderie
  • 6 preien
  • 2 rookworsten
  • 6 l water

Laat de hele erwten tenminste 12 uur weken in het water weken.
Week de spliterwten beslist niet.
Zet de erwten met het water op en voeg het vlees en de spek toe.
Hou de worst apart.
Breng de erwten en vlees aan de kook en laat dit 2 uur zachtjes koken.
Als er schuim op komt (en dat gebeurt zeker) moet je met een schuimspaan even dit schuim eraf scheppen.
Nu kan je de prei en de selderieknol wassen en de prei in ringen en de knol in kleine blokjes snijden.
Na twee uur voeg je de bouillontabletten, de prei en de knolblokjes toe.
Laat het nog een uurtje sudderen op laag vuur.
Leg onder de pan eventueel zo'n zwart sudderplaatje.
Wel de worsten 10 minuten in heet water.
Haal het vlees en de spek uit de pan en verwijder alle botjes uit het vlees.
Het spek en de worsten snijd je ook klein en doe dit samen met het vlees terug in de soep.
Wrijf de erwten tegen de zijkant van de pan fijn en klaar is de soep.
Alleen nog even die bossen selderie fijnsnijden en door de soep roeren.
Je hebt dus een heel grote pan nodig.
Verder is het handig als het koud is wanneer je dit kookt, dan koelt het (buiten) snel af (en dat moet, deze hoeveelheden eet je niet in één maaltijd) en als het te langzaam afkoelt, loop je risico op bederf.

Erwtensoep (snert) is het lekkerste als het een nacht heeft gestaan en weer wordt opgewarmd.
Naast de roggebrood met spek kan je ook pannenkoeken serveren bij de erwtensoep.

Gepubliceerd door: PM3 Receptensite


Erwtensoep - IV

erwtensoep_veg (3K)
vegetarisch
  • ¼ knolselderij, in blokjes van 1 cm
  • 1 ui, in blokjes van 1 cm
  • ½ prei, in stukjes van 1 cm
  • 1 wortel, in blokjes van 1 cm
  • 125 g gele spliterwten
  • 2 takjes verse tijm, fijngehakt
  • 1 laurierblad
  • 1 l groentebouillon
  • 1 pakje Alpro© soya Reepjes licht of pittig gekruid
  • zout & peper
  • Alpro© soya Bakken & Braden

Verwarm een scheutje bakken & braden in een soeppan.
Bak de groenten 8 minuten op een matig vuur tot de ui glazig is.
Voeg de gele spliterwten, kruiden en bouillon toe en breng aan de kook en laat de soep 30 minuten sudderen.
Breng de soep op smaak met zout & peper.
Voeg de soyareepjes toe.
Verwijder het laurierblad.
Breng de soep op smaak met zout & peper.

Lekker met stevig brood.

Bron: Andy McDonald
Gepubliceerd door: Alpro soya


Erwtensoep - V

  • 2 l bouillon (van tabletten)
  • 500 g spliterwten
  • 2 schouderkarbonades of een hamschijf
  • 1 laurierblad
  • 1 knolselderij
  • 1 winterwortel
  • 2 preien
  • 1 zakje selderij
  • 1 runderrookworst

Breng in een grote soeppan de bouillon met de spliterwten, het vlees en het laurierblad aan de kook.
Draai het vuur laag en kook de soep ca. 45 minuten, of tot de spliterwten gaar zijn en uit elkaar beginnen te vallen.
Schep af en toe met een schuimspaan het schuim van de soep en roer met een spatel over de bodem van de pan om eventueel aanbranden te voorkomen.
Maak de groente schoon.
Snijd de knolselderij en de winterwortel in blokjes.
Snijd de preien in ringen.
Neem het vlees uit de pan.
Verwijder het bot en snijd het vlees in stukjes.
Verwijder het laurierblad.
Doe het vlees met de knolselderij, de wortel, de prei en de rookworst terug in de pan.
Kook de soep nog 20 - 30 minuten op heel laag vuur tot de groente gaar is.
Roer de soep goed door tot een gebonden geheel ontstaat.
Knip de selderij klein.
Snijd de rookworst in plakken en roer de selderij en de rookworst door de soep.
Verdun de soep eventueel met wat water of bouillon als het te dik is.

Menusuggestie
Lekker met roggebrood.

Bron: Voedingscentrum


Erwtensoep - VI

erwtensoep (2K)

  • 1 eetl. olijfolie
  • 1 ui, gesnipperd
  • ½ knolselderij, in blokjes
  • 3 preien, in halve ringen
  • 1 winterwortel, in halve plakjes
 
  • 1½ l groentebouillon
  • klein handje bladselderij, fijngesneden
  • 3 aardappels, geschild en in blokjes
  • 250 g spliterwten

Verwarm de olijfolie in een soeppan en bak hierin de ui, knolselderij, prei en wortel enkele minuten.
Schep regelmatig om.
Giet de bouillon erbij en voeg de bladselderij, aardappels en spliterwten toe.
Breng aan de kook, zet het vuur laag en laat circa 2 uur op laag vuur garen.
Roer regelmatig door.
Maak de groenten eventueel met een stamper wat fijner en serveer.

Tip
De soep smaakt de volgende dag ook erg lekker!

Bron: Ekoplaza


Erwtensoep - VII

  • 250 g spliterwten
  • 200 g spekjes
  • 3 groentebouillonblokjes
  • 2 aardappelen
  • 1 rookworst
  • peper & zout
 
    • 1 zakje erwtensoepgroenten, 500 g of
  • 250 g prei
  • 100 g knolselderij
  • 75 g winterwortel
  • 50 g ui
  • 25 g selderij

Breng 1½ l bouillon aan de kook en voeg de gewassen spliterwten toe.
Laat ze 45 minuten koken op een middelhoog vuur.
Schil de aardappelen en snijd ze in blokjes.
Voeg de erwtensoepgroenten, aardappelblokjes en spekjes aan de soep toe.
Laat nog 45 minuten koken tot de aardappelen en groenten zacht zijn geworden.
Snijd de rookworst in plakjes en voeg deze de laatste 5 minuten aan de soep toe.
Breng op smaak met peper en zout.

Bron: NN


Erwtensoep - VIII

erwtensoep (2K)

  • 250 g gedroogde erwten
  • 2 wortelen
  • 1 stokje prei
  • ½ bol selderij
  • 1 pastinaak
  • 2 bloemige aardappelen
  • 1 ui
  • peterselie
  • lavas
  • marjolein
  • zout & peper
  • crème fraîche of room

Laat de erwten een nacht weken in ongeveer 1½ liter water.
Giet de volgende dag het water af.
Snijd de ui fijn en fruit hem in olie tot hij doorschijnend is.
Voeg de erwten toe en breng aan de kook met ongeveer 2 liter water.
Laat ongeveer 1 uur op laag vuur sudderen zonder zout.
Ondertussen de prei, selderij, pastinaak, wortelen en aardappelen wassen en in kleine blokjes snijden.
Voeg na 1 uur koken de groenten toe en laat nog ongeveer 30 minuten sudderen.
Als de groenten zacht zijn, de soep pureren of grof stampen met een aardappelstamper.
Breng de erwtensoep goed op smaak met verse peterselie, lavas, marjolein, zout en peper.
Verfijn met crème fraîche of room en serveer.
Tip
Breng de soep pas op het einde sterker op smaak.
Als u zout aan het kookwater van de erwten toevoegt, wordt de kooktijd langer.
De erwten blijven hard en worden niet zacht.

Bron: kraut &rüben

Terug