Consommé royale

  • ¾ liter consommé van kalf of kip
  • scheutje madera
  • 4 eetl. volle melk of room
  • 1 ei
  • 1 ½ eetl. bloem
  • merg uit 2 mergpijpen, ca 50 g of
    50 g fijngesneden zwezerik of kippenlever
  • snuf zout
  • paar draadjes saffraan, truffelschaafsel of
    gepureerde morilles of andere smaakmaker naar keuze

Kneed van deze ingrediënten een deegje en maak hiervan piepkleine balletjes.
Pocheer de balletjes ca 3 kwartier in 1 liter water waaraan 6 bouillontabletten zijn toegevoegd.
Laat de balletjes afkoelen en opstijven in deze bouillon.
Laat ze uitlekken (de bouillon wordt niet meer gebruikt).
Verdeel de balletjes over 4 soepkoppen en schenk daarop de gloeiendhete consommé waaraan de madera is toegevoegd.
De balletjes kunnen ook van tevoren of in grotere hoeveelheden worden gemaakt en in wat bouillon worden bewaard in de koelkast of worden ingevroren.

Receptuur: recept van Grimod de la Reynière (1758-1837)
Bewerkt door: Tonny Leeflang - Wondergem

Terug