Bruine bonensoep - I

  • 250 g nasivlees
  • 250 g speklapjes
  • 1 Gelderse rookworst
  • 4 grote uien
  • 3 teentjes knoflook
  • 2 preien
  • 2 paprika's, rood en groen
  • 2 eetl. olie
  • bakje boemboe bali
  • 2 theel. trassi
  • 6 eetl. ketjap
  • 1 theel. sambal
  • ketchup
  • 2 potten bruine bonen (à 72 cl)

Pel en snipper de uien en de knoflook.
Maak de preien en de paprika's schoon en in ringen en blokjes.
Snijd de speklapjes in dobbelstenen en de worst in plakjes.
Verhit de olie en bak de speklapjes met het nasivlees al omscheppend bruin.
Voeg de uien de knoflook de prei en de paprika's toe en bak ze 5 minuten mee.
Voeg de boemboe bali, de trassi, de ketjap, sambal en ketchup naar smaak toe.
Maak 1 pot bruine bonen fijn (blender) en voeg ze met de rest van de bonen en het vocht aan het vleesmengsel toe.
Breng de soep aan de kook, aanvullen met water.
Voeg vlak voor het serveren de worst toe.

Eclair (Elly Roodenburg)


Bruine bonensoep - II

  • 1 pakje bruine bonensoep
  • 150 g gekookte ham
  • 1 grote ui
  • 400 g gezeefde tomaten (tomato frito)
  • 1 bosje bladselderij, fijngehakt

Doe de inhoud van het pakje bruine bonensoep in een pan en voeg hierbij. al roerende met een garde, 1,5 liter koud water.
Breng de soep al roerende aan de kook en doe het deksel op de pan (niet helemaal afsluiten).
Laat, onder af en toe roeren, de soep nog 20 minuten zachtjes koken.
Bak de uien tezamen met de ham in een pan aan.
Voeg deze met de bladselderij en de gezeefde tomaten aan de soep toe.

Tip
Garneer met bruine bonen en rookworst.

Bron: Honig


Bruine bonensoep - III

  • 200 g ontbijtspek aan een stuk
  • dure olijfolie
  • 2 uien, in dikke flinters
  • 1 worteltje, gesnipperd
  • 1 stengel bleekselderij, gesnipperd
  • 1 teen knoflook, geplet
  • 1 heel + ½ blik bruine bonen
  • circa ¾ l melk
  • chilipeper naar smaak
  • 1 eetl. gemalen komijn
  • 1 kruidnagel
  • zout

Bruinebonensoep: snijd zelf kloeke blokken spek - kant-en-klare reepjes zijn niks.
Bak ze eventjes aan in een drup olijfolie.
Doe de uien, wortel, selder en knoflook erbij en bak tot de uien zacht worden.
Voeg de andere ingrediënten toe en kook zachtjes een half uur.
Pureer een deel van de soep, maar zeker niet alles.
Voeg zout toe.
Giet aan tafel olijfolie in je bord soep.

Bron: Onno Kleyn


Bruine bonensoep - IV

  • 500 g bruine bonen
  • 500 g zoete uien
  • 1 aardappel, geschild
  • 2 theel. kerrie
  • 2 theel. paprikapoeder
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 scheut whisky
  • Worcestershiresaus
  • ketjap, zoet (manis)
  • ketjap, zout (asin)
  • tabasco
  • 2 - 3 bouillonblokjes
  • rookworst

Zet de bruine bonen op met het water.
Weken hoeft niet, gezien de lange kooktijd.
Breng aan de kook en voeg de laurierblaadjes en de aardappel toe.
Kook de bonen ongeveer 2 uur met deksel op de pan, roer ondertussen een paar keer, zodat de bonen niet koeken aan de bodem.
Bak de uiringen op hoog vuur goed bruin en voeg toe aan de soep.
Laat nog 3 kwartier zachtjes koken.
Haal de pan van het vuur, verwijder de laurierblaadjes en zet de staafmixer in de pan.
Mix tot alles goed fijn is en zeef de soep, of doe de soep door een passeerzeef.
Zet de pan weer op het vuur en voeg de bouillonblokjes toe.
Roer de kerrie en paprikapoeder in een kommetje glad met een lepel warme soep, voeg toe aan de soep.
Indien je de soep voorziet van een rookworst, moet je voorzichtig zijn met smaakmakers, het wordt anders te zout.
Maak aldus verder op smaak met Worcestershiresaus, ketjap, tabasco en een flinke scheut whisky (cognac of armagnac mag ook).
Als het goed is, heb je nu een stevige, behoorlijk dikke soep.
Snij de rookworst in plakjes en mik in de soep.

Serveer met sneetjes bruin brood en "Zeeuws Spek".

Bron: PM3 Receptensite


Bruine bonensoep - V

vegetarisch

  • 400 g bruine bonen
  • 2½ l water
  • 1 ui
  • 1 stukje Spaanse peper
  • zout
  • ± 30 g bloem
  • ± 30 g boter
  • wat sago

De bonen zeer gaar koken en door een zeef wrijven.
Deze puree verdunnen met het bonennat.
Ui en Spaanse peper enige tijd in de boter laten trekken.
Bloem hierbij voegen en alles licht bruin fruiten.
Vervolgens de eerstgenoemde massa langzamerhand toevoegen en de soep nog enige tijd doorkoken en bij het opdoen even zeven.

Bron: De Hollandsche Tafel in Indië


Bruine bonensoep - VI

Bruine bonensoep

vegetarisch

  • 1 ui
  • 4 stengels bleekselderij
  • 2 vleestomaten
  • 1 dunne prei
  • 1 eetl. olie
  • 1 teentje knoflook
 
  • ½ à1 theel. chilipoeder
  • 1 blik of pot bruine bonen
  • ¼ groentebouillontablet met minder zout
  • ½ bosje koriander
  • 50 g alfalfa
  • ½ bruin stokbrood

Maak de groente schoon.
Snijd de ui in snippers, de bleekselderij in boogjes, de tomaten in stukjes en de prei in ringen.
Verwarm de olie en fruit hierin de ui.
Pers het teentje knoflook er boven uit.
Bak de bleekselderij, de prei en het chilipoeder kort mee.
Laat de bonen uitlekken en spoel ze af.
Voeg de tomaten, 50 cl water met het stukje bouillontablet en de bonen toe en breng dit aan de kook.
Kook de soep 10 minuten zacht.
Was de koriander en de alfalfa.
Knip de koriander klein boven een kommetje.
Verdeel de alfalfa over 2 soepborden en schep de kokende soep er op.
Strooi aan tafel de koriande over de soep en geef er een stukje stokbrood bij.

Bleekselderij over?
Bewaar de rest van een struik bleekselderij verpakt in plastic nog maximaal 7 dagen in de koelkast.
Gebruik bleekselderij om te roerbakken, op brood, in een tomatensaus of maak er soep van.

Bron: Voedingscentrum

Terug