|
|
Een stevige bouillon, ““Braune Suppe””, die maak je zo: bekleed de bodem van een grote pan met flinterdun gesneden lapjes gerookt spek.
Daarop leg je een laagje in ringen gesneden uien, daarop in dun gesneden lappen mager rundvlees plus een paar lapjes kalfsvlees.
Daarop leg je weer in blokjes gesneden wortelgroenten zoals wortel, pastinaak, peterseliewortel, knolselderij en wat kalfsbotten, indien voorhanden.
Doe er nu een beetje water bij, niet meer dan 2 – 2½ cm, zodat het net de bodem bedekt, en laat het op een matig vuur heel rustig smoren en inkoken, tot het sap op de bodem donkerbruin kleurt.
Vul nu de pan aan met water en breng het aan de kook.
Een laurierblaadje, een paar kruidnagels, wat peperkorrels e.d. mogen er ook bij.
Laat het nu langzaam trekken, waarbij je steeds het schuim afschept, anders wordt de bouillon troebel.
Na een uurtje of twee zeef je de soep door een fijne zeef en verwijder je het vet.
Bron: Apropos