|
|
Breng een stoofpan met 1½ liter water aan de kook.
Snijd de magere hamlappen in grove stukken en voeg deze samen met de ossenstaart toe aan het kokende water.
Voeg aan het stoofvlees de tijm, rode wijn, rozemarijn, en de bouillonblokjes toe en laat het geheel circa 2 uur sudderen.
Giet na 2 uur de bouillon af, bewaar het bouillonvocht.
Trek het gegaarde vlees uit elkaar.
Houd het vlees van de ossenstaart apart.
Spoel de spliterwten goed af in in een vergiet en kook ze in 1 liter water 30 minuter, tot ze uiteenvallen
Snipper de ui en pers de knoflook fijn.
Snijd de winterwortel, knolselderij, bleekselderij, zoete aardappel en prei fijn.
Doe een scheut olijfolie in de soeppan en bak hierin kort de ui en knoflook.
Bak de fijngesneden groente 2 minuten mee.
Snijd de rookworst in stukken.
Voeg de gegaarde spliterwten met kookvocht, halve liter van de opgevangen bouillon, het fijngesneden vlees, de baconreepjes en de in stukken gesneden rookworst toe.
Roer het geheel goed door.
Snijd de peterselie fijn en voeg deze samen met het laurierblaadje aan de erwtensoep toe.
Voeg zout en peper naar smaak toe.
Zet de warmtebron laag en laat de soep 15 minuter zachtjes doorkoken.
Serveer met dikke plakken oerbrood.
Bron: Jumbo