|
|
Giet het weekwater van de bonen weg en doe ze, tezamen met de andere ingrediënten, in pan.
Doe er zoveel water bij dat de bonen ruim onder staan.
Op laag vuur koken tot de bonen gaar zijn (1 à 2 uur).
Afgieten, maar het kookvocht bewaren.
En dan nu over naar de soep:
Neem een kasserol en bak de groenten, ca. een kwartier met het deksel op de pan, in de olijfolie op laag vuur tot ze zacht zijn, maar niet bruin.
Doe de tomatenpuree erbij en de gare bonen.
Meet de hoeveelheid kookvocht van de bonen en vul het desnoods met water aan tot een halve liter.
Doe het ook in de pan en breng het geheel weer aan de kook.
Een half uur zachtjes laten doorkoken.
Alles is nu zacht en gaar.
Pureer met de staafmixer of in een keukenmachine.
Breng op smaak met peper en zout.
Doe vervolgens de uitgelekte spelt erbij.
Laat op laag vuur zachtjes koken tot de spelt gaar is (dat kan een half uur duren).
Roer regelmatig om aanbranden te voorkomen.
Als het te dik wordt, verdunnen met wat water.
Als de spelt gaar is wat fijngesneden rozemarijn en/of salie er door roeren.
Nog even opwarmen en opdienen met wat versgemalen peper en een scheutje olijfolie erover.
Opmerkingen
Sommige bronnen spreken van een nacht weken van spelt. Na 14 uur weken zijn de speltkorrels al 'gaar' (doorweekt).
Neem niet te weinig rozemarijn. Enkele takjes strippen en de blaadjes fijnhakken. Een goede eetlepel, zou ik zeggen.
De aangegeven hoeveelheid is een maaltijdsoep voor 2 personen of een stevig voorgerecht voor vier.
Bron: Giorgio Locatelli “Made in Italy”
Gepubliceerd door: MergenMetz