Bloemkoolsoep - I

voor 2 personen

  • ½ bloemkool, ongeveer 400 g
  • 1 bos- of stengelui
  • 1 à 2 eetl. (basilicum)pesto
  • 2 eetl. bloem
  • 1 l water
  • een klontje boter

Water aan de kook brengen.
Loof van de ui snijden en apart bewaren.
Ui fijn snipperen en fruiten in boter.
Bloemkool in roosjes en de steel in stukjes snijden, aan de ui toevoegen en even mee fruiten.
Bloem door de groenten roeren.
Water toevoegen en de bloemkool in 10 à 15 minuten gaar koken.
Uiloof in dunne ringetjes snijden.
Soep pureren, op smaak maken met pesto en eventueel zeezout en garneren met uiringetjes.

Bron: Odin recepten


Bloemkoolsoep - II

bloemkool (2K)

  • 1 kleine bloemkool (roosjes)
  • 1 aardappel in blokjes snijden
  • 1 ajuin fijn snijden
  • 1 wortel zeer fijn snijden
  • 1 stengel (wit) prei
  • 2 l groentenbouillon
  • 2 blaadjes laurier
  • gemalen peper
  • 1 eetl. grove mosterd

Stoof alle groenten aan in een beetje boter met de laurierblaadjes.
Hou de bloemkool nog even apart.
Voeg regelmatig de bouillon toe en laat op een zacht vuur sudderen.
De bloemkoolroosjes toevoegen, mosterd en de gemalen peper en laat het nog een 15-tal minuten pruttelen.
Serveer zeer warm.

Bron: Derbyke & Elmo
Gepubliceerd door: Kook Jij


Bloemkoolsoep - III

bloemkool (2K)

  • 1 bosuitje
  • stukje bloemkool, ca. 200 g
  • ½ theel. kerriepoeder
  • ½ eetl. vloeibare margarine
  • ½ groentebouillontablet
  • 10 cl halfvolle melk

Maak het bosuitje schoon en snijd het klein.
Maak de bloemkool schoon en snijd het in stukken.
Fruit het witte deel van het bosuitje met wat kerrie zacht in de margarine.
Voeg de bloemkool en de bouillon toe en kook de bloemkool in 10 minuten gaar.
Pureer de groente met een staafmixer of in de keukenmachine.
Verdun de soep met de melk en breng het weer tegen de kook aan.
Roer er de groene ringetjes bosui door.
Verdeel de soep over 2 borden.

Menusuggestie
Lekker met als hoofdgerecht Duitse biefstuk met witlof en aardappelen.

Bloemkool over?

Bron: Voedingscentrum


Bloemkoolsoep - IV

  • olijfolie
  • een halve bloemkool
  • een grote sjalot (of twee kleintjes)
  • een takje tijm
  • een laurierbad
  • peper en zout
  • groentenbouillon
  • champignons
  • 500 cl room
  • een flinke scheut melk

Doe wat olijfolie in een ruime pan.
Snij de bloemkool in grove stukken.
Halveer de knoflookbol door die met een scherp mes horizontaal middendoor te snijden.
Snij de sjalot in grove stukken, zonder top en uiteinde maar wel met schil en al.
Leg alles in de pan, voeg er de tijm, laurierbad en peper en zout aan toe.
Bak het geheel aan in de olie.
Blus het geheel af met groentenbouillon waaraan veel champignons zijn toegevoegd voor een diepe smaak.
Zet het geheel onder de room, voeg er een flinke scheut melk aan toe en breng aan de kook en laat minstens een half uur doorkoken.
Pureer de massa met een staafmixer en zeef het resultaat.
Druk er met een lepel het vocht uit en je hebt een heerlijk voorgerecht.

Tip
Het staat uiteraard vrij naar smaak (of beschikbaarheid) te variƫren met kruiden en bouillon. Ook met kippenbouillon is dit bijvoorbeeld een heerlijke soep.

Bron: NN



Terug