Crème d'asperges - I

  • 12 asperges
  • ½ l gevogeltefond
  • 15 cl room
  • peper & zout

Schil de asperges tweemaal rondom en snijd ze 6 cm onder de kop af.
Breng in een pan ruim water aan de kook, voeg zout en de onderste delen van de asperges toe en laat het geheel ± 20 minuten trekken.
Snijd de koppen van de asperges.
Zeef het aspergekookvocht, breng de aspergekoppen hierin aan de kook en laat ze 1 minuut koken.
Zet het vuur uit en laat de aspergepunten, met het deksel op de pan, in het vocht nagaren.
Neem de aspergekoppen met een schuimspaan uit de pan en bewaar ze onder een beetje kookvocht.
Snijd de overgebleven aspergestukken in stukjes van 1 cm, kook ze 10 minuten en pureer de gekookte asperges in de keukenmachine (het kookwater wordt niet gebruikt).
Vermeng de aspergepuree met de gevogeltefond, zeef de massa door een bolzeef en voeg de room en de aspergepunten toe.
Verwarm de soep en breng haar op smaak met peper en zout.

Bron: NN


Crème d'Asperge - II

  • 20 asperges AA super
  • ½ liter gevogeltefond
  • 4 dl. room
  • peper en zout
  • 4 soepstengels
  • 4 plakjes jamón serrano (of Parmaham)

Het is niet nodig de asperges te schillen, de schillen blijven in de zeef achter, wel even goed wassen.
Snijd van de asperges de koppen af en kook ze 1 minuut in gezouten water, laat ze in het water afkoelen.
Breng de room op zacht vuur aan de kook en laat ze 30 minuten, op zeer laag vuur, wat indikken.
Kook de rest van de asperges 10 minuten en volg verder het recept "asperges koken".
Schep de afgekoelde asperges uit het kookvocht, (dit wordt niet meer gebruikt), pureer ze in de keukenmachine en vermeng de aspergepuree met de warme gevogeltefond.
Zeef de massa door een bolzeef, voeg de room toe, meng alles goed met de staafmixer.
Laat de aspergepunten uitlekken en op kamertemperatuur komen en verdeel ze over 4 soepkoppen/borden.
Breng de soep op smaak met peper en zout, laat ze goed warm worden, klop ze schuimig met de staafmixer en schep ze op de aspergepunten.
Serveer meteen met een soepstengel omwonden met een plakje jamón serrano.

Receptuur: Tonny Leeflang - Wondergem ©

Terug