Aspergesoep - I

voorgerecht voor 8 personen
(vegetarisch)

  • 1½ kilo asperges
  • 60 g boter
  • 60 g bloem
  • 80 cl aspergekookvocht
  • 2 dl room
  • peper en zout

Was de asperges goed maar schil ze niet, diepvriesasperges niet eerst ontdooien.
Kook de asperges 15 minuten in 1½ liter gezouten water, doe het vuur uit en laat de asperges in het kookwater afkoelen.
Giet de asperges af, vang het kookvocht op.
Pureer de asperges in de keukenmachine en doe ze in een zeef boven het opgevangen kookvocht.
Druk goed uit en kook het vocht in tot 80 cl.
Smelt de boter, voeg de bloem toe, laat even gaar worden en voeg een scheut aspergevocht toe.
Roer de saus glad en voeg weer vocht toe, herhaal dit tot het vocht op is.
Voeg de room toe, breng op smaak met zout (voorzichtig aan want het kookwater is ook al gezouten) en peper en klop de soep nog even goed door met de staafmixer.

Receptuur: Tonny Leeflang - Wondergem ©


Aspergesoep - II

voor 2 personen

  • 400 g asperges
  • 20 cl bouillon
  • 5 cl halfvolle melk
  • nootmuskaat
  • 2 takjes peterselie

Schil de asperges en snijd het onderste harde deel er af.
Snijd de asperges in stukken.
Kook de stukken asperge in de bouillon in ca. 10 minuten gaar.
Neem de aspergepunten er uit en houd ze apart.
Pureer de rest van de asperges met de bouillon fijn.
Breng dit weer tegen de kook aan en roer er de melk door.
Maak de soep op smaak met wat nootmuskaat en verdeel het over 2 kommen.
Garneer de soep met de achtergehouden aspergepunten en een beetje peterselie.

Menusuggestie
Lekker met als hoofdgerecht currykipspiesjes met een tomatensalade en volkorenbrood.

Bron: Voedingscentrum


Aspergesoep - III

Aspergesoep

  • schillen en kontjes van een vorige (of komende) aspergemaaltijd
  • 6 geschilde asperges, in stukken
  • 40 g boter
  • 20 g (of wat meer) bloem
  • zout naar smaak
 
    • groene kruiden e.d.
      zeer fijngehakt
  • bieslook
  • peterselie
  • beetje kervel

Doe de schillen en kontjes (dus het afval) in een pan met een laagje water en breng het aan de kook.
Vuur laag draaien en laat maar een uurtje trekken.
(Doe na pakweg een half uur de hele asperges erbij.
Dan zeven, d.w.z. de schillen eruit halen en wegdoen.
Kontjes mogen bewaard blijven, mits deze waren geschild.
(Dus na het schillen van de asperge zijn afgesneden.)
De bouillon en de gekookte stukken asperge dus bewaren.
Zet een pan op het vuur.
Smelt de boter en meng dat met de bloem – gebruik een zeef om meteen maar de klonten te voorkomen.
Roer goed en maak een roux.
Een echte roux is 1:1 boter:bloem, deze is wat dunner.
Meng dit scheut voor scheut en grotere scheuten met de aspergeaftreksel.
Dan krijgt u een witte soep.
Doe de stukken asperges erbij en zet een staafmixer er op.
(U kunt ook wat stukken bewaren, kleiner snijden en die dan in de soep doen voor de extra beet.)
Breng de soep op smaak met zout.
Eventueel wat verdunnen als het te weinig is. 🙂
Serveer met wat groene kruiden erover.

Opmerkingen
Al googlend zie ik dat veel mensen de aspergeschillen in bouillon koken. Tja. Wat wij hier hebben is een hele pure smaak met het zout als smaakversterker.

Bron: MergenMetz


Aspergesoep - IV

Aspergesoep

  • hoeveboter
  • 1 ui
  • 500 g asperges
  • bloem, evenveel als hoeveboter
 
  • 1 l kippenbouillon
  • verse peterselie
  • eventueel melk
  • peper & zeezout

Efkes 1 ui stoven in flink wat boter.
De asperges: in stukjes snijden en bijvoegen.
Mee stoven.
Bloem overstrooien (evenveel bloem als boter) en even laten meebakken.
Overgieten met de kippenbouillon: 10 tot 15 minuten laten koken.
Dan mixen met verse peterselieblaadjes.
Naar wens melk toevoegen en naar smaak kruiden met peper en zeezout.

Bron: Jeroen Meus


Aspergesoep - V

Aspergesoep

voor 2 personen

  • schillen en harde onderkant ½ kg asperges
  • 1 groente bouillonblokje
  • 20 g boter
  • 2 eetl. bloem
  • 1 ei
  • ham(blokjes), optioneel

Breng 75 cl water aan de kook (of gebruik het aspergewater) samen met een verkruimeld bouillonblokje.
Voeg de schillen en de harde onderkanten van de asperges toe en laat het geheel zo'n 45 minuten licht koken.

Aspergesoep

Haal het geheel door een zeef en schenk de heldere bouillon over in een andere pan of schaal.
Gebruik de soeppan om de boter te smelten op laag vuur.
Roer hier de bloem doorheen tot de bloem is opgenomen.
Voeg nu een flinke soeplepel van de gezeefde bouillon toe en roer door elkaar.
Je zal zien dat de soep gebonden wordt.
Voeg nu stap voor stap de rest van de bouillon toe.
Kook eventueel nog een eitje en roer er wat ham(blokjes) door.

Bron: Smaakmenutie

Terug