![]() |
voor 6 personen |
|
|
Was de hamschijf en de poten heel zorgvuldig en zet ze met ruim water op.
Goed afschuimen en dan deksel op de pan en het vuur laag.
Laat een uurtje of vier zachtjes pruttelen tot het vlees letterlijk van de botten afvalt.
Schep met de grove schuimspaan de hamschijf uit de pan en doe in een schaal, ook de pootjes er uit in de
andere schaal.
Doe de afgespoelde spliterwten in het kookvocht en laat gaar worden.
Afhankelijk van de kwaliteit van de erwten moet u zeven om de velletjes er uit te halen of even met de fijne
schuimspaan door de pan om vluchtelingen er uit te vissen.
Snijd de groente in stukken, niet te fijn en gooi van alles 90% in de pot bij de gare erwten.
Als dat gaar is; hang de staafmixer er in en pureer alles heel fijn.
Gooi de achtergehouden 10% groenten en erwten er in en laat zachtjes doorpruttelen.
Haal de botten uit de hamschijf en verwijder het vel, dat is erg vet en niet meer zo gezond.
Snijd het vlees klein en gooi dat bij de soep in de pan..... dan een belangrijk moment..... neem een lepel en
..... proef........ moet er zout bij, moet er peper bij?
Was de hamschijf en de pootjes genoeg om een varkensvleesbouillon te creëren, of moet er een
groentebouillonblokje of twee bij (vroeger hoefde dat niet en ook niet als u nu van een echte slachter dat
vlees betrekt waarvan de varkens nog buiten lopen en door de modder rollen.
Mijn kookverhaal
Uiteraard heb ik deze uitvoering van de Echte snert moeten aanpassen aan 2010. Ik slaag er nog wel eens in
om een halve varkenskop te vinden en dan krijg ik de echte smaak weer te pakken. Bij mijn slager, die een
heel goede is, liggen wel eens speenvarkenskopjes, maar daar komt geen kracht uit.
Vroeger liet men de groente helemaal kapot koken, dat vind ik zonde vandaar dat ik het pureer als het nog
groente is. Die 10% laten het dan nog op een echte groente-inhoud lijken.
Opmerking
Nu vraag je je misschien af...... waar zijn die pootjes gebleven?
Wel, die zijn nu aan de beurt.
Die worden ontdaan van alle botjes, ook de hele kleintjes dus met je vingers er doorheen voelen.
Dan snijd ik alles héél erg klein en ook een zure bom en een zuur uitje. Dan neem ik een niet te groot
cakeblik en stort daar de mix van vlees en zuur in. Plastic folie er over en in de koelkast.
De volgende dag dunne plakjes snijden van de vleescake en met wat zout en/of mosterd op je boterham..... Daar
word je groot en sterk van net als ik. Vriendje.
Bron: Grootmoeder en diverse Tantes in de Jordaan van 1946, door André van Elmpt
Gepubliceerd door: Kook Jij