Ajuinsoep - I

  • 25 g bloem
  • 400 g ajuinen
  • peper
  • zout
  • 80 g boter
  • 80 g gruyère kaas
  • 1 l bouillon
  • 4 sneden brood

Maak de helft van de boter in een soeppan warm.
Bak daarin de fijngesneden ajuinen goudgeel.
Voeg de bloem toe.
Voeg in kleine hoeveelheden de bouillon toe.
Laat ongeveer 20 minuten sudderen.
Breng op smaak met zout & peper.
Snij de korstjes van de sneetjes brood en bak ze.
Leg de stukjes brood in de soep en bestrooi met de gruyère kaas.
Zet de soepkoppen even in de oven tot de kaas mooi bruin van kleur is geworden.

Bron: Oma's Recepten
Gepubliceerd door: De Wassende Maan


Ajuinsoep - II

ajuinsoep2 (2K)

  • 8 grote uien (zoete, naar smaak)
  • 200 gr boter
  • 20 gr verse tijmblaadjes
  • 75 cl kippenbouillon
  • 75 cl rode Chimay
  • 4 knoflookteentjes (in fijne stukjes)
  • zwarte peper en zeezout
  • 12 sneetjes stokbrood en 8 sneetjes Chimay oud

Maak de uien schoon en snij in fijne ringen.
Stoof ze aan in de boter samen met de tijm.
Blus met de rode Chimay en de kippenboulilon, voeg er de lookstukjes
bij en laat zachtjes doorkoken tot de ajuin heel zacht is.
Breng op smaak met peper en zout.
Beleg de stokbroodsneetjes met de Oude Chimay kaas en gratineer.

Serveertip
Presenteer de ajuinsoep met de gegratineerde stokbroodsneetjes.

Bron: Een origineel recept van Stefaan Daeninck
Gepubliceerd door: Bert Allers in Kook Jij

Terug