Ayam opor - I

  • 20 cl kokosmelk
  • 20 cl kippenbouillon
  • 20 g verse laos
  • 4 stuks daun salam
  • 3 teentjes knoflook
  • 3 theel. trassi
  • 2 Spaanse groene pepers
  • 1 kip
  • 1 ui
  • 1 sereh
  • peper
  • zout

Snij de ui, de lombok, de knoflook in strips.
Hak de laos en de sereh in stukken.
Kook de bouillon op met de kokosmelk en voeg alle kruiden de ui, de lombok en de knoflook hieraan toe.
Kook dit even door laat het ietwat inkoken en voeg ten slotte de in stukken gesneden kip hieraan toe.
Laat dit langzaam gaar stoven.
Breng op smaak met peper en zout.

Bron: René
Gepubliceerd door: Top-recepten.nl


Ayam opor - II

  • 1 kip
  • 4 kemiri
  • 4 sjalotten
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 theel. ketumbar (koriander)
  • 1 theel. djinten (komijn)
  • 1 theel. trassi (garnalenpasta)
  • 1 stengel sereh (citroengras)
  • 2 theel. laos (galanga, soort gember)
  • 2 kleine laurierblaadjes
  • 1 theel. asam
    ( tamarindepasta of geweekte en gezeefde tamarinde )
  • 1 theel. suiker
  • 1 theel. citroenrasp
  • 1 kopje santen (kokosmelk)
  • 2 bouillonblokjes

Sjalotten en knoflook heel fijn snipperen, kemiris fijn maken en alles met de ketumbar, djinten en trassi in een vijzel mengen.
De kip in stukken snijden en met dit mengsel insmeren, ze in een pan leggen met zoveel water dat ze net onder staan.
Aan de kook brengen en als het water kookt de sereh, laos, laurier, asam, suiker en citroenrasp toevoegen.
Na 10 minuten de santen en de bouillonblokjes erbij.
Zachtjes laten koken tot het vlees gaar is.
Voor het opdienen het vocht zeven.

Bron: Indisch kookboek

Terug