Aardappelsoep met spek - I

aardappelsoep_spek (2K)

  • 3 grote, bloemige aardappelen
  • 30 cl room
  • 30 cl melk
  • 40 cl kippenbouillon
  • 2 sneetjes gerookt spek in dunne sliertjes gesneden
  • 1 takje tijm
  • 1 blaadje laurier
  • peper
  • 1 eetl. boter
  • 1 prei

Schil de aardappelen en snijd ze in blokjes van ongeveer 1 cm.
Reinig de prei en versnijd het wit grof.
Laat de boter smelten en fruit er de prei in.
Voeg er de aardappelen, de tijm en de laurier aan toe en laat alles op een rustig vuurtje sudderen.
Voeg er na enkele minuten de room, de melk en de kippenbouillon aan toe.
Laat de soep ongeveer 20 minuten doorkoken op een laag vuurtje en breng op smaak met peper.
Bak ondertussen de reepjes spek krokant en laat ze uitlekken op een stukje keukenpapier.
Verwijder de laurier uit de soep en mix de soep met een staafmixer.
Verdeel de soep en de spekjes over de 4 kommen.

Tip
In plaats van de reepjes spek, kan je de soep ook serveren met Sint-Jacobsvruchten.

Bron: Patapas


Aardappelsoep met spek - II

Aardappelsoep met spek

voor 4 - 6 personen

  • 200 g spekreepjes
  • 2 stengels bleekselderij, in kleine stukjes
  • 1 flinke ui, gesnipperd
  • 1 teen knoflook, fijngehakt
  • 850 g aardappels, geschild en in blokjes van ca. 1 cm
  • 30 g bloem
  • 50 cl kippenbouillon
  • 50 cl melk
  • 1 bekertje zure room, 125 g
  • 75 g scherpe (rode) cheddar kaas, geraspt
  • snufje cayennepeper, naar smaak
  • lente-uitje (voor garneren)

Bak in een grote (soep)pan de spekreepjes tot ze knapperig zijn.
Neem met een schuimspaan uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier.
Bak in het spekvet de bleekselderij, ui en knoflook tot de ui zacht is.
Voeg de aardappelblokjes toe en bak een paar minuten mee.
Strooi de bloem over de aardappels en laat een minuut of drie meebakken.
Verwarm de melk en voeg samen met de bouillon toe aan de aardappels.
Voeg de spekjes toe (houd wat achter voor garnering) en breng aan de kook.
Draai het vuur laag en laat zachtjes koken tot de aardappels zacht zijn.
Roer af en toe over de bodem van de pan om te voorkomen dat de soep aanbrandt.
Stamp met een pureestamper de helft van de aardappels fijn.
Voeg de zure room en cheddar kaas toe en roer tot de kaas gesmolten is.
Breng de soep op smaak met peper, zout en wat cayennepeper.
Garneer met de achtergehouden spekjes, wat extra kaas en ringetjes lente-ui.

Bron: LoveMyFood

Terug