Aardappel-preisoep - I

  • 2 grote roodbruine aardappelen, geschild en in blokjes gesneden
  • 2 grote preien, alleen witte delen, dun gesneden
  • 1 l kippenbouillon
  • ½ theel. zout
  • ¼ theel. peper
  • 6 cl room
  • snufje geraspte nootmuskaat, geheel optioneel!
  • 1 eetl. gedroogde peterselievlokken

Doe in een grote pan de aardappelen, prei, kippenbouillon, zout & peper.
Breng aan de kook.
Verminder het vuur tot laag.
Dek af en laat 15 à 20 minuten sudderen of zolang de groenten gaar zijn.
Zeef de bouillon in een andere pan.
Doe gekookte aardappelen en prei in een blender of keukenmachine met ongeveer 6 centilter bouillon en mixen tot het glad is.
(Let op, u kunt het ook iets grof laten als u dat wenst.)
Doe de groenten bij de bouillon.
Roer erde room en nootmuskaat door (wederom, optioneel) en warm door.
Bestrooi met peterselie en serveer.

Natuurlijk kunt u verse gekrulde peterselie gebruiken.

Bron: Jill Mc Quown in de nieuwsgroep rec.food.cooking


Aardappel-preisoep - II

Aardappel-preisoep

  • 450 g kruimige aardappelen
  • 2 preien
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 theel. kerriepoeder
  • 2 groentebouillontabletten
  • 1 l water
 
  • 1 eetl. olijfolie
  • 2 eetl. mosterd
  • 12½ cl crème fraîche
  • zwarte peper
  • 125 g roze garnalen

Schil de aardappels en snijd in blokjes en de preien in ringen (bewaar er eventueel een paar voor de garnering).
Verhit een beetje olijfolie in een soeppan en bak de knoflook, preiringen, aardappelblokjes en kerriepoeder een paar minuten aan totdat de prei wat geslonken is.
Giet er 1 liter water bij en voeg de bouillonblokjes toe.
Laat dit 15 minuten zachtjes koken.

Aardappel-preisoep
Aardappel-preisoep
Aardappel-preisoep

Zet het vuur uit en pureer de soep met een staafmixer helemaal fijn.
Zet de soep weer terug op klein vuur en voeg ongeveer de helft van de garnalen toe.
Roer de mosterd en 10 cl crème fraîche door de soep en breng op smaak met wat zwarte peper.
Verdeel de soep over 4 borden.
Maak de overgebleven crème fraîche wat vloeibaarder met een eetlepel water en trek met een klein lepeltje een mooi rondje in de soep.
Garneer in het midden met wat overgebleven garnalen en wat ringetjes prei.

Tip
Steek wat sterretjes uit een aantal sneetjes brood en rooster deze in en de oven in een pan krokant en serveer deze bij de soep. Bekijk ook eens dit basisrecept voor courgettesoep.

Bron: Leuke recepten

Terug