Soep van aardappel en cime di rapa

Soep van aardappel en cime di rapa

maaltijdsoep voor 2 personen, voorgerecht voor 4 personen

  • 100 g pancetta
  • 2 tenen knoflook, fijngesneden
  • olijfolie
  • peper
  • zout
  • 5 middelgrote aardappels, in middelgrote blokken
  • 1 l of meer groentenbouillon
  • wat pecorino, fijn geraspt
  • 1 kg cime di rapa
  • optioneel 200 g gekookte kikkererwten

Knoflook snijdt u als eerste fijn en laat het pakweg tien minuten liggen – pas dan komt de gezonde werking vrij.
Verhit de groentebouillon; deze wordt naar believen gebruikt, maar een liter is wel een goede maat.
Was de cime di rapa; snijd het in grove stukken en doe, desgewenst, het dikkere deel van de steel weg.
Snijd de pancetta in blokjes en bak het in een gietijzeren pan (kasserol) wat olie uit en bruin.
Doe er op het laatst de knoflook bij.
Vervolgens de blokken aardappel.
Bak een beetje en schep goed om.
Na een minuut of wat de cime di rapa erbij doen en hete groentebouillon.
(Dat is een hele berg, maar het slinkt enorm.)
Doe het deksel op de pan en kook zachtjes een minuut of twintig (dat is de tijd voor aardappelen en ook voor dikkere stelen van de cime di rapa).
Voeg aan het einde de gekookte kikkererwten toe, als u die heeft.
Breng op smaak met peper en zout, doe over in borden en bestrooi met wat geraspte kaas.

Cime di rapa zijn, letterlijk vertaald, toppen van rapen. Het zijn geen keeltjes/raapstelen zoals wij die kennen, het is geen brocoletti. Ergens ertussenin. Ze worden vrij hoog en men oogst ze als er een bloemhoofdje is – een klein brocolietje. Erg Italiaans, maar het groeit hier uitstekend.

Opmerkingen
Voor de pancetta heb ik de zelfgerookte spek gebruikt.
Voor de pecorino hebben we Remeker Puur geraspt.

Bron: Le Ricette della Vale, maar dan net iets anders
Gepubliceerd door: MergenMetz

Terug