Aardappelsoep - I

voor 10 personen

  • 12 aardappels
  • 40 cl water
  • 40 cl melk
  • 70 g boter
  • selderijgroen
  • 7 wortelen
  • peper
  • foelie
  • peterselie

Schil de aardappels, snijd ze in dobbelsteentjes.
Wassen de aardappels in het vergiet en doe ze in de pan.
Doe koud water in de pan en doe de aardappels erin.
Voeg dan de melk, wortel, selderij, foelie en peper toe.
Kook ¾ uur.
Pureer de soep eerst met een stamper, daarna de kleine stukjes met een staafmixer.
Bind de soep met boter en voeg op het laatste wat gehakt peterselieblad erbij bij.

De Historische Groentehof


Aardappelsoep - II

  • 2 preiwitten
  • 4 grote aardappelen
  • 4 rapen
  • 1 l water
  • peper & zout
  • 2 takjes tijm
  • muskaatnoot
  • boter
  • 75 cl melk
  • 25 g kervel

Maak de rapen en de prei schoon, schil en was de aardappelen en snij in stukken.
Kook de groenten met de aardappelen en de kruiden ± 25 à 30 minuten in 1 liter water.
Verwijder de takjes tijm en wrijf de soep door een zeef of mix ze.
Voeg enkele nootjes boter toe.
Kook de melk en voeg al roerend bij de soep.
Was, droog en hak de kervel en strooi hem in de soep.

Bron: Jerryke's Cuisine
Gepubliceerd door: De Wassende Maan


Aardappelsoep - III

aardappel (2K)

  • paar grote kruimige aardappels
  • 1 ui
  • 1 halve rode paprika
  • 1 scheutje olie

Schil de ui en snijd hem fijn, evenals de paprika.
Fruit ze in een soeppan in een scheut olie tot de licht beginnen te bruinen.
Schil ondertussen de aardappels en snijd ze in blokjes.
Doe ze bij de ui en paprika in de pan, laat ze even meebakken en giet er dan zoveel water bij dat alles ruim onder staat.
Voeg een snuf zout toe en breng aan de kook.
Laat 15 minuten zachtjes koken, totdat de aardappelblokjes gaar zijn.
Voeg de crème fraîche toe en pureer de soep met de staafmixer.
Voeg de saffraan toe en laat op zeer laag vuur nog een uurtje trekken.
Niet meer laten koken, alleen maar warm houden.
Het duurt een tijd voordat de saffraan haar geur en kleur prijsgeeft.
Geduld dus, het is het wachten waard!

Bron: Niels
Gepubliceerd door: Saffraan, het heilzame kruid

Terug