Zoete aardappelsoep met tortillareepjes

Zoete aardappelsoep met tortillareepjes

vegetarisch

  • 1 zoete aardappel
  • 1 grote ui in ringen gesneden
  • 1 blikje tomatenblokjes
  • 1 zoete rode puntpaprika
  • 1 rijpe avocado
  • klein blikje maïs, afgespoeld en uitgelekt
  • ⅓ potje of blokje kidneybonen, afgespoeld en uitgelekt
  • 1 theel. gemalen komijn
  • 1 eetl. paprikapoeder
  • snufje chilipoeder
  • 1 teentje knoflook geraspt
  • verse koriander
  • 1 tortilla wrap
  • 1½ tot 2 l bouillon naar keuze
  • peper & zout
  • olie

Schil de zoete aardappel en snijd deze in blokjes.
Pel de ui en snijd deze in ringen, het hoeft niet in mooie stukjes gesneden te worden, want later wordt de soep gepureerd.
Snijd de puntpaprika in stukjes en houd een klein stukje over om later aan de soep toe te voegen als garnering.
Zet een soeppan op een laag vuur en verhit een heel klein beetje (kokos)olie.
Voeg de komijn, paprikapoeder en het geraspte teentje knoflook toe.
Bak dit kort aan en zorg dat de knoflook niet aanbrand!
Voeg vervolgens de ui, de paprika en de zoete aardappel toe.
Bak dit even kort mee.
Nu kunnen de tomatenblokjes en de bouillon erbij.
Laat het vervolgens op een laag vuurtje koken tot de aardappel zacht is geworden.
Deze soep kun je natuurlijk ook maken in de slowcooker!
Zet de slowcooker 6 uur op ‘LAAG’ tot de zoete aardappel zacht is en je de soep kunt pureren.
Als de soep gepureerd is voeg je de mais en de kidneybonen en de rest van de toppings toe.
Ondertussen verwarm je de oven op 175 °C en leg je een stuk bakpapier op de bakplaat.
Bestrijk de tortillawrap met een beetje olie en bestrooi hem naar wens met wat paprikapoeder, chilipoeder en komijn.
Snijd hem vervolgens in flinterdunne reepjes.
Dit kun je heel makkelijk doen met een pizzasnijder of groot mes.
Bak de reepjes in ongeveer 5 minuten krokant.
De baktijd verschilt per oven, kijk af en toe even want ze kunnen snel verbranden.
Je kunt de reepjes ook frituren in een klein laagje kokosolie, maar de oven vind ik een ‘gezondere’ optie.
Kijk ondertussen of de zoete aardappel gaar is.
Als hij gaar is kun je de soep pureren.
Pureer de soep kort met de staafmixer tot de gewenste dikte.
Proef of hij op smaak is en voeg peper en zout toe.
Voeg nu de mais, de overgebleven stukjes paprika en de kidneybonen toe en verwarm deze even mee.
Snijd de avocado in blokjes en snijd wat koriander fijn en check of je tortillareepjes klaar zijn.
Schep de soep in de kommen en voeg er blokjes avocado aan toe.
Garneer met koriander en lekker veel krokante tortillareepjes.

Tip
Wil je toch graag vlees in de soep dan kun je er gehaktballetjes of reepjes gebakken kip aan toevoegen.

Bron: Simone Denis
Gepubliceerd door: Eetspiratie

Terug