Stifado - I

Stifado

  • ± 800 g runderlappen, wat doorregen runderlappen vindt ik lekker
  • 4 - 5 eetl. olijfolie
  • 5 teentjes knoflook, (of naar smaak) uit de knijper of gesneden
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 250 g sjalotjes
  • 5 cl rode wijn
  • 2½ cl rode wijnazijn
  • ½ - 1 afgestreken theel. kaneel
  • ½ - 1 theel. geraspte nootmuskaat
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 mespuntje kruidnagelpoeder
  • ½ theel. gemalen komijn
  • vers gemalen zwarte peper en zout naar smaak
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • 50 g boter (of minder naar eigen smaak)
  • ± 10 gedroogde tomaten op olie, in stukjes gesneden
  • scheutje Worcestershiresaus
  • ± 30 cl water, (hangt van je pan af, het vlees moet net onder staan)
  • ± 1 eetl. bloem om het vlees mee te bestrooien plus plastic zak (om vlees en bloem in te doen)

Dit past in een slowcooker met inhoud van van 3½ liter
Voordat ik aan de stifado begin zet ik alles klaar, kleine schaaltjes met de kruiden, weeg de boter af, pers de knoflook uit, meet water en wijn alvast af.
Pel de sjalotjes en als ze te groot zijn snijd ik ze doormidden en snijd ik vast het vlees in niet te kleine dobbelstenen.
Dat werkt snel.
Mijn slowcooker mag je niet voorverwarmen maar bij andere merken moet je dat wel doen.
Voor gebruik in de oven verwarm je de oven voor op 160 - 180 °C.
Let op iedere oven is anders dus het zou kunnen zijn dat je de temperatuur moet verlagen!
Dit gerecht kan natuurlijk ook gewoon in een jus/braadpan op het gas zet er zo nodig een vlamverdeler onder.

Doe bloem in de plastic zak, het vlees erbij en even goed schudden, zo wordt het dun bedekt met wat bloem.
Doe de olijfolie in de koekenpan of juspan en bak het vlees op matig vuur rondom iets aan.
Voeg dan al roerende de kruiden en de knoflook toe en meng alles goed door elkaar.
Voeg peper en zout naar smaak toe.
Giet de azijn en rode wijn toe en laat het ongeveer 2 - 3 minuten zachtjes pruttelen.
Voeg de tomaten uit blik, de gedroogde tomaten, tomatenpuree en de Worcestershiresaus toe.
Doe alles over in de slowcooker of de ovenvaste schaal.
Voeg dan het water toe en let erop dat het vlees onderstaat.
Leg de sjalotjes boven op het vlees en daarop de boter.
Deksel op de slowcooker (of braadpan).
Voor de slowcooker; zet de slowcooker 1 uur op 'HOOG' en 6 - 7 uur op 'LAAG' (het hangt van je slowcooker af, bij mij is deze timing perfect bij een ander misschien korter).
Voor de oven is de tijd ongeveer 2 - 3 uur.
(Kijk/proef tussendoor)

Serveertips
Soms voeg ik een snufje chili of cayenne toe, hoort absoluut niet maar wij vinden het lekker.
Komt het vlees van een koude buitenlucht of uit de koelkast? Laat het `even wennen` want als het ijskoud de pan in gaat dan is het gedaan met het malse vlees!
Wij eten dit vaak met gemengde sla met tomaatjes en tzatziki bij en kleine krielaardappeltjes gebakken in knoflookolie of met rijst en sperzieboontjes.
De laatste keer heb ik dit gegeten met Griekse aardappelpuree en Griekse salade, heel lekker.
Mocht je het gerecht willen binden dan kan je dat doen met wat maizena of bloem. (Ik heb het niet gebonden.) Als je de slowcooker gebruikt kan je dit al gelijk doen. Maar als de pan in de oven gaat, doe het dan als het gerecht bijna klaar is.

Bron: Susan56 in Smulweb
Gepubliceerd door: Recepten100.nl


Stifado - II

Stifado

  • ongeveer 1½ kg sucadelappen
  • zout & peper
  • 2 flinke eetle. bloem
  • 2 à 3 eetl. olijfolie
  • 500 g sjalotten
  • flinke theel. gemalen komijn
  • 1 eetl. korianderzaadjes, heel
  • 3 laurierblaadjes
  • 2 flinke tenen knoflook
  • kaneelstokje
 
  • mespunt kaneel
  • eetlepel tomatenpuree
  • 10 cl rode wijn
  • 3 eetl. balsamico azijn
  • 2 eetl. honing
  • 1 blikje tomatenblokjes, 400 g
  • 2 eetl. groentebouillonpoeder
    (of een half verkruimeld kippenbouillonblokje)
  • 50 cl water
  • 2 takjes rozemarijn

Ik maakte dit recept in mijn slowcooker van 6½ liter maar het past ook in een maatje kleiner.
Zet alle ingrediënten klaar en begin met het pellen van de sjalotjes en het fijnhakken van de knoflook.
Het is de bedoeling dat de sjalotjes heel blijven.
Zet de sjalotjes en knoflook even apart.
Laat ondertussen het vlees een beetje op kamertemperatuur komen.
Snijd het vlees in grote dobbelstenen en doe het in een schaal.
Bestrooi royaal met zout, peper en de twee eetlepels bloem, meng het met je handen goed door elkaar.
Zorg dat al het vlees bedekt is met een laagje bloem.
Verhit twee eetlepels olijfolie in een koekenpan en bak het vlees rondom bruin.
Doe niet ineens teveel vlees in de pan, bak het in twee of drie rondes.
Als het vlees dichtgeschroeid en bruin is, schep je het uit de pan op een bord.
Zet dit even apart tot gebruik.
In dezelfde pan verhit je een eetlepel olijfolie en hierin fruit je de sjalotjes aan tot ze bruin en glazig zien.
Voeg vervolgens de gemalen komijn, korianderzaadjes, laurierblaadjes, gehakte knoflook, kaneel en kaneelstokje en de tomatenpuree toe.
Bak dit op een laag vuur even aan.
Voeg nu de rode wijn, tomatenblokjes, groentebouillonpoeder, balsamico azijn, honing en het water toe.
Roer dit goed door elkaar met een houten lepel (staat zo in het recept)!
Als het goed is doorgeroerd voeg je het gebakken vlees aan de saus toe, hier zal al het nodige vocht uitgekomen zijn.
Dit vocht voeg je natuurlijk ook toe, want dat geeft veel smaak.
Proef de saus en breng goed op smaak met zout & peper.
Meng het nogmaals door elkaar.
Doe alles over in de slowcooker en leg er twee takjes rozemarijn bovenop.
Sluit de deksel en zet de slowcooker de eerste twee uur op stand ‘HOOG’ en vervolgens 4½ uur op ‘LAAG’.
Het kan uiteraard ook alleen op stand ‘LAAG’, houd dan ongeveer 8 uur kooktijd aan.
De hoeveelheid van dit recept is zeker geschikt voor 4 personen en je houdt zelfs nog een beetje over.

Opmerking
Serveer er platbrood of pitabrood en een simpele Griekse salade bij. Maar het smaakt ook heerlijk met rijst en zelfs met frietjes of gebakken aardappeltjes. Bestrooi de frietjes met gedroogde oregano, besprenkel met citroensap en bestrooi met fetakaas, zo worden de frietjes op Corfu gegeten.

Bron: Simone Denis
Gepubliceerd door: Eetspiratie

Terug