Spaanse gehaktballetjes

Albondigas

Spaanse gehaktballetjes

voor ongeveer 60 kleine balletjes

  • iets meer dan een kilo half om half gehakt
  • 1 eetl. paprikapoeder
  • 3 eetl. gehakte peterselie
  • 2 eieren
  • 3 blikjes tomatenblokjes
  • 1 eetl. groentebouillonpoeder
  • 1 flinke teen knoflook, in dunne plakjes
  • snufje chilipoeder
  • 2 sneetjes brood
  • 10 à 15 cl (plantaardige) melk
  • snuf zout
  • vers gemalen zwarte peper
  • scheutje olie om in te bakken

Ik maakte deze hoeveelheid in een slowcooker van 6½ liter.
Verkruimel de sneetjes brood in een schaaltje en giet de melk eroverheen (begin eerst met 10 centiliter melk) en laat dit even staan.
Doe het gehakt in een grote kom en voeg het paprikapoeder, een snuf zout en vers gemalen zwarte peper, 2 eetlepels gehakte peterselie, de eieren en een snufje chilipoeder toe.
Meng dit met je handen goed door elkaar.
Voeg de boterhammen met de melk aan het gehaktmengsel toe en meng dit nog een keer goed door elkaar.
Indien nodig kun je nu nog wat extra melk toevoegen.
Het mengsel moet niet te nat worden.
Nu kun je de balletjes gaan draaien.
Neem een groot bord om ze op te leggen.
Draai de balletjes iets groter dan een walnoot.
Als je alle balletjes gedraaid hebt kun je ze in de koelkast zetten om ze wat steviger te laten worden maar dat hoeft niet perse.
Verhit een scheutje olie in een grote koekenpan en bak de balletjes bruin.
Doe dit in een paar rondes want niet alles past in de pan.
Houd de balletjes even apart en maak ondertussen de saus.
Doe de tomatenblokjes in de slowcooker of stoofpan, snijd de knoflook in hele dunne plakjes en leg deze in de saus.
Voeg een eetlepel groentebouillonpoeder aan de saus toe en roer dit even door elkaar.
Proef of de saus op smaak is en voeg indien gewenst een snufje zout & peper toe.
Leg nu de gehaktballetjes in de saus.

Opmerkingen
Je kunt dit gerecht maken in zowel een slowcooker als in een stoofpan.
(In een stoofpan zul je waarschijnlijk niet deze hoeveelheid balletjes kwijt kunnen, een optie is om het recept dan te halveren).
In een stoofpan laat je de gehaktballetjes minimaal een half uurtje stoven.
Hoe langer ze stoven, hoe zachter ze worden.
Maak je ze in de slowcooker dan zet je deze op stand ‘LAAG’ voor 5 tot 6 uurtjes.
De gehaktballetjes worden dan heerlijk zacht.

Tip
Garneer met veel vers gehakte peterselie. Serveer de balletjes met brood, rijst of een aardappeltortilla. Ook zijn deze balletjes erg lekker als borrelhapje.

Bron: Simone Denis
Gepubliceerd door: Eetspiratie

Terug