Soto ajam

Soto ajam

  • 500 g kip(filet), kippendijen of kipdrumsticks
  • 2 uien gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook
  • 3 cm gember
  • 1 theel. gemalen laos
  • 1 flinke theel. gemalen kurkuma
  • stukje trassi ter grootte van een pinda
  • 1 theel. gemalen koriander (ketoembar)
  • 1 limoenblaadje (djeroek purut)
  • 1½ tot 2 l water
  • 1 stengel citroengras, (sereh), gekneusd
  • 1 eetl. groentebouillonpoeder
  • sambal naar smaak
  • scheutje (rijst) olie
  • flinke snuf zout
    • garnering voor de soep
  • schijfjes gekookte aardappel
  • gekookte rijst
  • hardgekookte eieren
  • mihoen of rijstnoodles
  • taugé
  • selderij
  • gebakken uitjes
  • schijfjes citroen
  • bosui

Eerst de boemboe.
Snijd de ui, de knoflook en de gember in stukjes en vermaal deze samen met de sambal, laos, kurkuma, koriander en de verkruimelde trassi in een keukenmachientje of vijzel tot een kruidenmengsel.

De soto
Leg alle ingrediënten (niet de ingrediënten voor de garnering) voor de soep in de slowcooker.
Leg de kip onderop en leg de kruiden er bovenop.
De sereh en limoenblad gaan er in zijn geheel bij en verwijder je later als de soep klaar is.
Giet als laatste het water erbij en zet de slowcooker op stand ‘LAAG’ voor 5 á 6 uur.
Je kunt er ook voor kiezen om eerst de boemboe in een koekenpan aan te fruiten.
Het aanfruiten van de boemboe is wel gebruikelijk in de Indonesische keuken.
Dit is ook lekkerder qua smaak.
Maar als je wat minder tijd hebt is alles los in de slowcooker leggen ook prima.
Voor het serveren trek je de kip eventueel met twee vorken uit elkaar.

Opmerkingen
Voor deze soep kun je verschillende delen van de kip gebruiken. Mijn voorkeur gaat uit naar kipdrumsticks. Je krijgt hier een lekkere bouillon van, lekkerder dan wanneer je kipfilet gebruikt. Als je kipdrumsticks gebruikt haal je voor het serveren het vlees van de botjes af. Bij kipfilet en kippendijen hoeft dit natuurlijk niet.

Bron: Simone Denis
Gepubliceerd door: Eetspiratie

Terug