Salsa kip- en zwartebonensoep

Salsa kip- en zwartebonensoep

voor 4 - 6 personen

  • 500 g kip
  • 200 g gedroogde zwarte bonen
    (of 2 blikjes, uitgelekt en afgespoeld)
  • 1 l kippenbouillon
  • 150 g gesneden champignons
  • 150 g bevroren maïs
  • 500 g chunky salsa
  • 1½ theel. komijn
  • 10 cl zure room, optioneel
  • geraspte cheddar kaas, optioneel
  • plakjes avocado, optioneel
  • koriander, optioneel

Gebruik een grote of middelgrote slowcooker.
Als je weet dat je dit gaat maken week dan de zwarte bonen een nacht tevoren.
Laat het water de volgende dag weglopen en spoel de bonen.
Doe de bonen in de slowcooker.
Zet de kip erbij en voeg de bouillon en salsa toe.
Tevens de maïs, champignons en komijn.
Roer, maar laat de bonen met rust, laat die op de bodem van de pot, het dichtst bij het verwarmingselement.
Dek af en kook op 'HOOG' voor 9 uur.
Ja, 'HOOG', voor 9 uur.
Het duurt een te gek lange tijd om de bonen te verzachten, maar ze deden het.
Als je gebruik maakt van bonen die een nacht geweekt zijn, ingeblikte bonen, of voorgekookte bonen, kan je koken op 'LAAG' voor 6 - 8 uur, of op 'HOOG' voor 4 - 5 - vergelijkbaar met een normale soepkokentijd.
Als je wilt dat de bouillon dikker wordt (ik deed dit), dan kan je een staafmixer gebruiken (ik hou van dat ding) om een beetje van de bonen en kip te mengen.
Als je er geen hebt, schep er dan 2 kopjes van de soep uit en meng die zorgvuldig in je traditionele blender.
Roer het mengsel terug in de slowcooker.

Roer de zure room voor het serveren erdoor en garneer met geraspte kaas, koriander en plakjes avocado.

Bron: Stephanie O'Dea, A Year of Slow Cooking

Terug