Saffraankip

Saffraankip

voor 4 - 6 porties

    • voor de kip
  • enkele saffraandraden
  • 20 g suiker
  • 4 eetl. kokend water
  • 300 g uien, gesnipperd
  • 10 cl olie
  • 100 g tomatenpuree
  • 12½ cl sinaasappelsap
  • 12½ cl kippenbouillon
  • ½ theel. kurkuma
  • 1 theel. garam masala
  • ¼ theel. geraspte organische sinaasappelschil
  • 1 à 2 theel. zout & peper naar smaak
  • 1 kg kippenpotenvlees,
    zonder huid en been, in hapklare stukken
    • voor het toppen met kappertjes
  • 3 cl olie
  • 50 g uien, gesnipperd
  • 25 g suiker
  • 100 g kappertjes, gedroogd
  • 50 g amandelschilfers
  •  
    • extra
  • basmatirijst
  • platte peterselie om te garneren

Meng de saffraandraden in een kleine kom met de suiker in kokend water en laat het een beetje opzwellen.
Zet opzij.
Bak de uien in een aparte pan in de olie tot ze lichtbruin zijn, de tomatenpuree aan het einde meebakken.
Voeg sap en bouillon toe en breng kort aan de kook.
Voeg het saffraanmengsel toe en breng op smaak.
Giet de uienbouillon in de slowcooker en leg er de rauwe stukjes kip op.
Kook 3 à 3½ uur op “HOOG”.
Kook ondertussen de basmatirijst en bereid de kappersbessentopping.
Verhit de olie en bak de uien erin tot ze lichtbruin zijn.
Bestrooi met suiker en karameliseer.
Voeg de kappertjes en amandelschilfers toe en bak tot alles lichtbruin is - wees voorzichtig, het brandt snel aan!
Serveer de kip samen met de basmatirijst, bestrooi met het kappertjesmengsel en garneer met peterselie.

Opmerking
Geschikt voor een 3½ liter slowcooker.

Bron: Langsam kocht besser

Terug