Rijstepap

Rijstepap

  • 1 tot 1½ l melk
  • 200 g jasmijnrijst
  • 1 eetl. roomboter
  • 2 kaneelstokjes
  • 1 mespunt vanillepoeder of theel. vanille-essence
  • 1 eetl. gedroogde kokos
  • snufje zout
  • 1 eetl. honing en extra om erbij te serveren

Begin met het invetten van je slowcooker, gebruik hiervoor een halve eetlepel boter (of iets meer).
De boter zorgt voor een lekkere smaak en ook dat de rijstepap straks niet helemaal aankoekt in de pan.
Giet 1 liter melk in de pan en voeg de kaneelstokjes, mespunt vanillepoeder of theelepel vanille-essence en de honing toe.
Zet je slowcooker op ‘HOOG’ en doe de deksel op de pan.
Terwijl de melk langzaam verwarmd wordt ga je de rijst in een droge koekenpan roosteren.
Doe de droge rijst in de pan en rooster het tot het gaat geuren en het licht getoast is.
Voeg een eetlepel gemalen kokos toe en schep dit even heel kort om, de kokos zal meteen bruin kleuren.
Lekker met een vleugje kaneel en honing
Voeg de rijst met de kokos toe aan de melk in de slowcooker en zet deze voor 2 uur op ‘HOOG’ of 4 uur op ‘LAAG’.
Roer alles goed door elkaar en doe de deksel op de pan.
Spiek tussendoor eventueel en roer het één keertje snel door.
Als de kooktijd is verstreken en de rijst gaar is voeg je een halve eetlepel boter en een snufje zout toe.
Meng dit er goed doorheen en kijk even hoe dik de pap is.
Zelf vind ik het lekker als de rijstepap nog een beetje vloeibaar is.
Ik voeg daarom nog extra melk toe (in mijn geval ongeveer 35 tot 50 cl).
Zorg dat de melk niet ijskoud is maar op kamertemperatuur.
Ik schenk dit erbij in de slowcooker en roer het nog even door voordat ik het ga serveren.
Hou je van een dikkere pap dan hoef je geen extra melk toe te voegen.
Serveer de rijstpap warm of koud met een snufje kaneelpoeder, honing of (riet)suiker.

Opmerking
Lekker als ontbijt of dessert.
Bewaar de rijstepap in een afgesloten bak in de koelkast.
Op deze manier is hij zeker een week houdbaar.

Schoonmaaktip
Waarschijnlijk is de binnenkant van de pan toch ietsjes aangekoekt, daar ontkom je bijna niet aan. Wat je kunt doen als je de rijstepap uit de slowcooker hebt geschept is: deze meteen te vullen met lauw water, een eetlepel baking soda toevoegen, de pan op stand ‘HOOG’ zetten en de deksel erop doen. Laat dit een uurtje of 2 staan. De aangekoekte restjes zullen straks als je de pan gaat afwassen beter loskomen. Op de website van Eetspiratie staat nog meer informatie over het schoonmaken.

Bron: Simone Denis
Gepubliceerd door: Eetspiratie

Terug