Ribollita

Toscaanse groentesoep

Ribollita

voor 6 porties

  • 250 g gedroogde witte bonen
  • 1 teentje knoflook, gepeld
  • een paar salie bladeren
  • 2 eetl. olijfolie
  • 100 g gestreept spek, in blokjes
  • 2 wortelen, in blokjes
  • 2 stengels selderij, fijngehakt
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook, gehakt
  • 400 g savooiekool, in repen
  • 1½ l vleesbouillon
  • 1 takje tijm
  • peper
  • zout
  • 250 g ciabatta van de vorige dag
  • goede olijfolie om te besprenkelen

Week de bonen bedekt met water 12 uur.
Dan de bonen met een knoflookteen en salie voor ongeveer 3 uur koken op ‘HOOG’ tot ze zacht zijn.
Vervolgens in een zeef gieten en laten uitlekken.
Verhit olijfolie in een pan en bak het spek, wortelen en selderij, knoflook en de uien.
Doe de vleesbouillon en savooiekool in de slowcooker, breng op smaak met peper en zout en voeg de tijm toe.
Kook ongeveer 3 uur op ‘HOOG’.
Pureer de helft van de gekookte bonen.
Samen met de rest van de bonen in de slowcooker nog 30 minuten op ‘HOOG’ gaar koken.
Ofwel onmiddellijk met geroosterd brood en wat olijfolie serveren of - in de oorspronkelijke stijl - in lagen met sneetjes brood in een in een grote pan doen en een nacht koud stellen.
Voor het serveren opnieuw aan de kook brengen.

Bron: Gabriele Frankemölle
Gepubliceerd door: Langsam kocht besser

Terug