Rendang daging sapi - I

Rendang daging sapi

  • 700 g rundvlees
  • 3 tenen knoflook
  • 3 uien
  • sambal oelek of vers gehakte rode peper naar smaak
  • 5 theel. ketoembar (gemalen koriander)
  • 2 theel. djinten (gemalen komijn)
  • een stukje trassi (ter grootte van een 2 euro munt)
  • stukje vers geraspte gember, ca. ongeveer 2 cm
  • 30 - 35 cl water
  • 100 g verkruimelde santen
  • 1 eetl. (palm)suiker
  • 2 theel. laos galanga, gemalen
  • 2 theel. asem pasta (tamarinde)
  • 5 laurierblaadjes
  • 3 daun djeroek purut (limoenblad)
  • 1 serehstengel gekneusd (citroengras)
  • 2 stuks steranijs
  • een beetje kokos- of rijstolie

rendang_daging_sapi Rendang daging sapi Snijd de runderlappen in kleine blokjes.
Doe de ui, de knoflookteentjes, gember, sambal of rode peper en de trassi in een keukenmachientje om het fijn te maken, of hak het fijn met een mes of doe het ouderwets in een vijzel.
Zet dit even apart.
Verhit een scheutje olie in een koekenpan en bak de vleesblokjes even kort aan.
Schroei het vlees dicht (het hoeft niet helemaal gaar te zijn).
Schep het vlees over in de slowcooker.
In dezelfde pan waar je het vlees in gebakken hebt bak je het ui-gember-knoflook-trassi-sambal mengsel even kort aan.
Doe de droge kruiden (ketoembar, djinten, laos) erbij en bak ze even kort mee.
Schep dit nu in de slowcooker.
Doe het water, de verkruimelde santen, de palmsuiker, laurierblaadjes, djeroek purut blaadjes, de asempasta en de steranijs in de slowcooker.
Roer het even voorzichtig met een spatel door elkaar.
Pak de sereh en kneus de stengel met een groot mes en leg deze in het vocht in de slowcooker.
Zet de slowcooker op ‘LAAG’ en doe de deksel erop.
Na 6 - 8 uur heb je een heerlijk kruidige rendang.
Schep het vlees goed door de saus.
Restjes rendang kun je gewoon invriezen.

Je kunt dit recept ook maken in een stoofpan.
Het enige verschil is dat de stoofpan op het gasfornuis staat en je er bij moet blijven en bij een slowcooker hoeft dat niet.
Laat de rendang ongeveer 4 uur op een laag vuurtje sudderen.

Lekker met een beetje rijst, gebakken uitjes, toemis boontjes en komkommersalade.
Of serveer het in een wrap of een gestoomd broodje.

Bron: Simone Denis
Gepubliceerd door: Eetspiratie


Rendang daging sapi - II

Rendang daging sapi

  • ± 800 g doorregen rundvlees in stukken
  • 1 flinke ui, gesnipperd
  • 2 tenen knoflook, fijn
  • 1 stukje gemberwortel, ca. 2 cm, fijngeraspt
  • ½ theel. laos
  • ½ theel. ketoembar
  • 1 theel. sambal oelek
 
  • 2 eetl. citroensap of een stengel citroengras
  • 2 eetl. bruine suiker
  • ong 20 cl warm water
  • 1 rode peper
  • 1 blikje kokosmelk
  • zout
  • olie

Bak het vlees aan in de olie.
Maal de gember met de knoflooktenen en de sambal met een eetlepel warm water in een hakmolen tot een dikke pasta en roer die door het bruine vlees.
Doe de gesneden ui in de pot.
Doe het vlees in de pot.
Leg de peper hier in zijn geheel op.
Meng het citroensap of -gras met het (warme) water, kokosmelk, kruiden en de bruine suiker.
Doe dit in de pot.
Laat ong 8 uur op ‘LAAG’ stoven.

Serveertip
Lekker met rijst, komkommer en kroepoek.

Bron: Slow cooker
Gepubliceerd door: Smulweb

Terug